A fokozottan veszélyes helyzet miatt új brendezésekre, főleg szivattyúkra volt szükség.

Ahogy azt a Somogy Megyei Tűzoltó Szövetség tájékoztatásából megtudtuk: Balatonboglár, Fonyód, Balatonfenyves és Balatonmária egyes területein a Balaton magas vízállása, a viharos szél és a nagyobb esőzések hatására az alacsonyabban fekvő utcákat, telkeket és esetenként egyes házakat is veszélyeztetett a víz.

Az ott dolgozó önkéntes tűzoltók ilyenkor segítettek a mentésben, esetenként megfelelő eszközök – szivattyúk – hiányában is.

A Balaton Fejlesztési Tanács felismerve az ebből eredő veszélyeket programjába emelte a vízbiztonságnak ezt a területét. A Somogy megyei Tűzoltó Szövetség a BFT 2013. évi Köz- és Vízbiztonsági Programján eredményesen pályázott 3 db. szivattyú beszerzésére.

Ennek a támogatásnak a felhasználásával, annak céljait figyelembe véve, a beszerzett hordozható szivattyúk kifejezetten a belvíz és a hirtelen lezúduló csapadékvízből eredő problémák helyi
kezelésére szolgálnak.

A három év garanciával szállított – 24 kg-os – szivattyúkat két tűzoltó képes kézzel is elszállítani, gépjárművön kis helyen elfér, így bármikor a helyszíne szállítva gyorsan bevethető, hisz nem igényel különös gondozást.

Bármilyen vízből képes szivattyúzni, akár 3 mm szemcseméretű szennyeződésekkel is képes a vizet 8 méter mélyről felszívni és 50 méter magasságba továbbítani. Kis mérete ellenére 500 liter/perces szállítási teljesítménye is figyelemre méltó.

Persze a tűzoltók nem csak szivattyúzásra használnak egy ilyen berendezést, ezért a Somogy megyei Tűzoltó Szövetség olyan eszközt szerzett be, amely 5 bar nyomással tűzoltásra is használható.

Ezeket a szivattyúkat a leginkább érintett területek Önkéntes Tűzoltó Egyesületei

• Balatonboglár

• Fonyód

• Balatonmária-Balatonkeresztúr

ingyenesen használatba vehetik, s a Somogy megyei Tűzoltó Szövetség adományozó okiratával egyben tulajdonosaivá is vállnak.

Címkék: szivattyú, védelem, veszély, tűzoltóság, gazdaság, balaton