Alig három éve létezett csak a mai formájában is működő hivatalos árvízvédelem a Dél-dunántúlon, amikor soha nem látott mennyiségű víz lépett ki a Duna medréből. A vízügy 60 éves fennállásának alkalmából a legnagyobb árvízi védekezéseket emlegették fel, és bejelentették, hogy összesen csaknem 6 milliárd forintból fejlesztik jelenleg is a védekezést.

A korabeli filmhíradó az 1956-os jeges áradásról szól. Azon a tavaszon soha nem látott mennyiségű víz lépett ki a medréből. A vízügy akkor még gyerekcipőben járt, éppen három évvel korábban 1953 október elsején jött létre.
A legtöbb munkát a Duna, valamint a Dráva szabályozása és árvízvédelme adja. De Somogy más élővízei is napi elfoglaltságot adnak a vízügyi szakembereknek.

A Dél-Dunántúlon jelenleg 13 helyszínen fejlesztik a védekezést csaknem 6 milliárd forintból.

Főként a tavaszi árvízek ugyanis folyamatos készültséget várnak el a vízügyi hatóságoktól. Két évvel ezelőtt péládául a horvátországi Varazsdon okozott gondot a Dráván levonuló árhullám. A magyarországi szakaszon a szabályozásnak köszönhetően csak kisebb árhullámok voltak a nagy 1972 áradás óta.



Címkék: védekezés, milliárdok, 2013, árvíz, somogy, gazdaság