fém


Akcióban a vám és pénzügyőrség munkatársai az ország egyik fémhulladék telepén. Két konténernyi ismeretlen eredetű színesfém kábelt találtak az udvaron. A somogyi pénzügyőrök az elmúlt két és fél évben 250 alkalommal ellenőrizték a megye fémhulladéktelepeit.   

- El tudom mondani, hogy több  mint 30 százalékban találtunk törvénysértést ezen ellenőrzések során - Türgyei Róbert igazgató-helyettes, Somogy Megyei Vám és Pénzügyõri Igazgatóság.

Összesen több mint 8 milliós bírságot róttak ki rájuk. Ezek a törvénysértések azonban főként adminisztrációs mulasztásokból adódtak. Baranyában azonban volt olyan eset is, amikor vasúti felsővezeték oszlopokat találtak a nyomozók. A fémtolvajok éves szinten 150 millió forintos kárt okoznak a vasúttársaságnak.

- Most már sajnos az is elharapódzott, hogy nem csak a gyengeáramú berendezésket károsítják meg, hanem már a felsővezetékre is felmásznak, nem veszik figyelembe, hogy 25 ezer volt van a felsővezetéken, azt is megpróbálják eltávolítani, ellopni - Sigulinszki Tibor, szóvivő, MÁV.

A nagyobbik kormánypárt szigorítani akarja a büntetési tételeket. A közlekedésbiztonságot és a közművek működését veszélyeztető színesfémtolvajok súlyos esetben akár 20 évet, az átvevők pedig 5 évet és tevékenységüktől végleges eltiltást kaphatnak. Ennek a kaposvári fémtelepnek a vezetője azt mondja, a korábban életbe lépett fémtörvény már érezteti hatását.   

- Mi nem is tapsztaljuk már azt, hogy közműveket rongálnának, vagy közművekhez kapcsolódó tárgyakat hoznának be hozzánk, vagy pedig ezzel kapcsolatban ügyünk lenne. A törvény szigora azért látszik, mert rohamosan csökken azon emberek száma, akik ezzel foglalkoznak - Váldi Zoltán ügyvezető, Somogy Metál Kft.

A tervek szerint a fémkereskedelmet ellenőrző hatóság az adóhivatal lesz. A szakemberek azt mondják a szabályozás beveztése után nehezebb lesz színesfémmel kereskedni, mint arannyal.

Címkék: tolvajok, fém, év, börtön, gazdaság