állás


Augusztusban  492 ezer álláskeresőt tartottak nyilván Magyarországon, amely az előző hónaphoz képest 1,1, az előző év azonos időszakához képest pedig 6,6 százalékos csökkenést jelent.

A legtöbb álláskereső Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében volt, e két megye a teljes állomány 21,7 százalékát adta.

A közel 492 ezer álláskeresőből 67 500 volt pályakezdő; számuk mind az előző hónaphoz, mind pedig az előző év azonos időszakához képest 0,9 százalékkal emelkedett.

Az összes álláskereső harmada - mintegy 162 ezer ember - több mint egy éve volt nyilvántartásban, számuk júliushoz képest 1,1 százalékkal csökkent, 2012 augusztusához viszonyítva azonban jelentősen, 9,7 százalékkal emelkedett.

Az újonnan bejelentett munkaerőigények 63,8 százaléka támogatott álláshelye volt. Míg Baranya, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Nógrád, Jász-Nagykun-Szolnok megyében tíz állásból nyolc támogatott álláshely volt, addig Győr-Moson-Sopron és Vas megyében csupán kettő, emellett a fővárosban, Zala és Komárom-Esztergom megyében is a nem támogatott állások domináltak - írja az NMH.

Az újonnan bejelentett támogatott álláshelyek száma 23 900 volt, amely az előző év azonos hónapjához képest 36,2 százalékos növekedés. Az augusztusban bejelentett 13 600 nem támogatott munkaerőigény az előző év augusztusához viszonyítva jelentős, 26,8 százalékos növekedés.

Címkék: keresők, száma, kevesebb, egyre, állás, gazdaság