adó

Rekord nagyságú adócsalást lepleztek le a somogyi adóellenőrök. Az év első 8 hónapjában 3 milliárd forint értékben tapasztaltak visszaéléseket. A régióban ez volt a legnagyobb mértékű csalás. A legtöbb visszaélést a mezőgazdaságban és a fémkereskedésekben tapasztalták.

Somogyban idén a legnagyobb visszaélést a mezőgazdaságban és a fémkereskedelemben követték el. Legutóbb egy kaposvári színesfémkereskedőt és családját vitték el kommandósok, adóvisszaélés miatt.

Ezeket az ócskavasakat mind ma hozták erre a nagyberki telepre. A telepvezető azt mondja: rengeteg ellenőrzést kapnak, a rendőrökön kívül a NAV is hetente vizsgálódik. Azt mondja: ők mindent hivatalosan vezetnek, könyvelnek. Így nem éri őket meglepetés. De akik nem becsületesek, könnyedén kibújhatnak a szabályok alól.

- Sokat ki tudnak játszani. Azt nem tudja megállapítani a méhtelepes sem, hogy az anyag lopott vagy a saját tulajdona. A vételi jegyet kiállítjuk róla és az ügyfél aláhúzza, hogy a saját tuljadonát képezi, akkor el kell hinni, amit az ügyfél mond - mondta az Euro Hungary Nagyberki telepvezetője, Szabó Sándor.



Így több színesfémkereskedő a lopott árut is átveszi fillérekért és extrahaszonnal adja tovább. A legnagyobb adócsalásokat ebben a szektorban és a gabonakereskedelemben követték el. A Nav adatai szerint a felderített csalások összege folyamatosan nő. Míg tavaly 5,5 milliárd forintnyi visszaélést tártak fel a régióban, addig idén a hasonló időszakban már 40%-kal többet. Somogy listavezető: 8 hónap alatt összesen 3 milliárd forinttal rövidítették meg az államot. A régióban ez a legmagasabb szám.

- Jelenleg 141 folyamatos bünetető eljárás folyik Somogyban, ebből 68 adó és kötségvetési csalás miatti folyamatban lévő eljárás. Egy- két kiemelt jelentőségű ügy van. Azt lehet mondani, hogy ezek összegében az összes többi ügyet meghaladják - árulta el a NAV regionáis bűnügyi igazgatóságának sajtószóvivője, Fekete János.

A régióban csaknem másfél milliárd forint értékben foglaltak le ingatlanokat, ingóságokat. A NAV a jövőben is folytatja az ellenőrzést. A nagyvállalkozásokon kívül a szolgáltatószektort is figyeli. Természetgyógyászok, sportoktatók és a piaci árusok is számíthatnak majd ellenőrzésre.

Címkék: lebuktak, csalás, nav, rekord, adó, gazdaság