Több adóshoz is becsengetettünk ma, hogy megtudjuk, miért nem fizettek adót. Egy helyen jártunk sikerrel, a férfi azonban kérte, hogy arcát ne mutassuk.

- Egy vagyonosodási vizsgálaton állapítottak meg 3 millió forint adóhiányt, amiből 13 lett, azóta lett 15 a kamatokkal együtt, és én ezzel nem értek egyet, én mindent befizettem, amit be kellett fizetnem - mondta a férfi.

A NAV legfrissebb adatai szerint több mint 5700-an tartoznak az országban. A szám azonban ennél jóval magasabb. A listán ugyanis csak azok a magánszemélyek szerepelnek, akik 10 millió felett, és azok a cégek amelyek 100 milliónál is többel tartoznak.

Ezen a részletes térképen az adós pontos címét is le lehet nyomozni. Jól látszik, hogy a legadósabb megye Pest, Fejér és Bács-Kiskun. Somogy megyében, becsületesség szempontjából jobb a helyzet, itt összesen 138 tartozást jegyeztek. Kaposváron még kevesebbet 33-at.

A nem fizetőknél az adóhivatal kezdeményezi a végrehajtást. Farkas Géza sok éve foglalkozik ilyen ügyekkel. Azt mondja: az eljárás során sok olyan lehetőség van, ami az adósok érdekeit védi.

- Az adósnak van lehetősége általában felkészülni arra, hogy egyrészt milyen eszközökkel fogja teljesíteni, hogyha ez valóban szándékában áll, másrészt sajnos azt is tudni kell ,hogy nagyon sok esetben arra is van lehetőség, hogy ezeket az eszközöket, amikből teljesíthetne, vagy amiket az adóhatóság elérhetne, azokat az eszközöket láthatatlanná tegye tulajdonából kivonja - árulta el az ügyvéd.

Somogyban összesen 7 cég tartozik, 100 milliónál is többel. A Vállalkozók Országos Szövetségének megyei elnöke szerint: ezt nagyon nehéz behajtani.

- Ebbe az is benne van, hogy nagyon sok cég már a kamatok, kamatával is tartozik a NAV-nak, tehát tulajdonképpen ha azt mondanám, hogy van e esély arra, hogy valaha is ennek a pénznek a magyar állam lássa az ellenértékét, azt mondom, hogy nem valós ez az elképzelés - fejtette ki a Vállalkozók Országos Szövetségének megyei elnöke, Daxner Gábor.

A nemfizetők ellen sok település harcot hirdet. Van, ahol a NAV adatait teszik közzé, de Kaposváron a helyi adókat nem fizetők listája nyilvános. A tapasztalatok szerint egyébként ez sem lendíti fel a fizetési kedvet.

Címkék: toplista., fekete, adó, lista, vállalkozás, gazdaság