Idén is többezer diák folyamodik állami kamattámogatású hitelhez a kötött felhasználású diákhitel2 és a szabad felhasználású diákhitel1 formájában. Az első hiteligénylési határidő szeptember 16. de már most megdőltek a tavalyi év számadatai.

Ugyan a Diákhitel Központ weboldalán elérhető pénzügyi tájoló elnevezésű szolgáltatás segítséget nyújt a hallgatók várható költségeinek kiszámításához, nem tudni az igénylők közül hányan tájékozódtak a kamatokról, a visszafizetés módjáról és üteméről. A szabad felhasználású diákhitel1 kamata jelenleg 7,5 százalék, míg a kötött, csak tanulmányi költségekre felhasználható diákhitel2 kamata 8,75 százalék, ám az állami kamattámogatás következtében a hallgatóknak csak 2 százalékot kell fizetniük.

Bugár Csaba a Diákhitel Központ Zrt. vezérigazgatója elmondta, a diákhitel1-igénylés 420 millió forint, míg a diákhitel2-igénylés eddig 800 millió forint értékben érkezett. A jelenlegi adatok szerint, a hiteleket eddig felvevők közül 230 ezren még nem fizettek, miközben több mint 100 ezren már visszafizették a teljes hitelt. A Diákhitel1 esetén az igényelt havi támogatás átlagos értéke több mint 44 ezer forint volt. A legtöbb diákhitel1-igénylés a Szegedi Tudományegyetem diákjaitól, a diákhitel2-igénylés pedig a Budapesti Corvinus Egyetem hallhatóitól érkezett.

Címkék: diákhitel, hitel, egyetem, oktatás, gazdaság