Háziorvosok, házi gyermekorvosok, az alapellátásban dolgozó fogorvosok és a védőnők is többet kapnak majd. Hogy pontosan ki, mennyit és mikortól vihet haza többet, egyelőre nem tudni.

Nap-mint nap gyönyörű kisbabákkal és gyerekekkel találkozik Erika. Ez az, amit szeret munkájában. Az érte járó fizetést azonban nem.

- Nagyon érett ez a béremelés, ha egy főiskolai végzettségű védőnő 28 év után 132 ezer forintot visz haza, az nonszensz. Ebben bent van az a 23 ezer forint béremelés amit megkaptunk januártól - árulta el Pásztorné Gelencsér Erika körzeti védőnő.

A védőnőkön kívül a háziorvosok, a fogorvosok és a gyerekorvosok is többet visznek majd haza. Gyánó Barna körzetéhez 1400 gyerek tartozik. Rendelőjében mindig nagy a forgalom. Ma csecsemőket vizsgált és kisgyerekeket oltott be.

A fizetését ő is kevesli. Egyelőre nem tudja, mennyivel kap majd többet, de azt mondja: minden fillér számít.

- A vonzó nyugati fizetések miatt a mozgékony korosztály elmegy. Én nem tudom ez az összeg helyileg mennyire old meg problémát, bármilyen csepp a tengerben szükséges, mert katasztrófa lesz, 20 év múlva nem lesz orvos - foglalta össze a gyerekorvos.

Szeptemberben mintegy 95 ezer egészségügyi dolgozó kapta meg januárig visszamenőlegesen a béremelését. Ez csaknem 30 milliárd forintot tesz ki. A kormány a jövőben a jövedéki és a népegészségügyi adókból befolyó összegből teremti elő a most bejelentett fizetésemeléshez szükséges forrást.

Címkék: ellátás, orvos, alap, emelés, bér, gazdaság