A kormány a baromfi-és a sertéshús áfáját is csökkentené. Ez azonban nem feltétlenül jelenti azt, hogy a boltban is kevesebbet fizethetünk a húsért.



Van, ahol akár már 1500 forintot is elkérnek egy kiló húsért. Az ára néhány év alatt csaknem másfélszeresére drágult. Ezt a folyamatot szeretné lassítani a kormány a húsok ÁFÁjának csökkentésével.  

Lázár János államtitkár, szerint ezért januárig döntés születik arról, hogy csökkentik a csirke és a sertéshús áfáját, a jelenlegi 27%-ról 10%-alá.

A kaposvári húsüzemben azt mondják: az ÁFA-csökkentést aligha érzik majd a vásárlók. Azt ugyanis nem tudják majd az árakban érvényesíteni, az ő stabil működésükhöz kell majd a pénz.

Az ÁFA-csökkentéssel az ágazat is fehéredne a szakember szerint, amivel az állam is nyerne. Az úgynevezett tőkehús piacára eddig ugyanis nem tudtak betörni az olcsó, áfamentes külföldi hús miatt.

Lázár János újabb rezsicsökkentésről is beszélt, amit még a fűtési szezon előtt szeretnének bevezetni. Részleteket azonban egyelőre nem árult el.

A GKI energiaszakértője szerint hosszú távon a fogyasztók fizetik meg az újabb 10%-os rezsicsökkentés árát.

Végső soron pedig a működéssel járó amortizációs hibák elhárítására sem lesz pénz, ami a szolgáltatás biztonságát veszélyezteti.

Címkék: áfa, rezsi, csökkentés, 2013, gazdaság