Egyelőre egyébként sehol nem árulnak az internetes kapcsolattal rendelkező gépekből. Az elsőket októberre várják. A kereskedők attól tartanak, hogy mindenki egyszerre akar majd átállni, ez pedig komoly fennakadásokat okozhat.   

Még a hagyományos pénztárgéppel dolgoznak az egyik kaposvári kávézóban, de már regisztráltak az adóhatóság oldalán a cserére. Az üzletvezető azt mondja: a körülbelül százezres kiadás jelentős anyagi terhet ró rájuk.

- Azt nem tudjuk, pontosan hogy mekkora befektetés lesz, de mindenképpen muszáj lesz erre áldozni, már most el kell kezdeni erre félre tenni, hogy meg tudjuk valósítani ezt - mondta a tulajdonos Bódis- Nagy Katinka.

Ráadásul ehhez internet előfizetés is szükésges. Ez újabb többezer forintos költséget jelent havonta.   

A pénztárgépek cseréje beüzemeléssel együtt akár 170 ezer forint is lehet. A Somogy Kereskedelmi és Iparkamara ezért mára fórumot szervezett a problémáról. Itt felhívták a vállalkozók figyelmét arra, hogy bizonyos feltételekkel 50 ezer forintos támogatásra lehet pályázni.

- Egyebek között nem lehet tartozása. A leggyakoribb ha valakinek munkáltatónak és kifizetőként 10 ezer forintnál nagyobb a tartozása. Javasolnánk, hogy előbb azokat rendezze. És utána igényeljék az üzembe helyezési módot illetve a támogatást a pénztárgép beszerezéséhez - mondta a NAV Somogy Megyei Igazgatóságának ellenőrzési igazgató-helyettese, Szántó Vilmosné.

Még a pénztárkereskedő is csak szórólapon tudja megmutatni, hogy néznek majd ki a gépek. Nem csak az ár a probléma. Egyelőre kapni sem lehet.

- Az elsők között van ez a pénztárgép amit forgalmazunk, amelyik engedéyt kapott az országban arra, hogy forgalmazható legyen. Ooktóber közepére várhatók az első darabok - tájékoztatott a Somogy Informatika Kft. ügyvezetője, Baltavári Zoltán.

Több kereskedő is attól tart, hogy mindenki majd egyszerre szeretné beköttetni a gépét, ennyi munkát pedig nem fognak tudni egyszerre elvállalni.

A NAV oldalán egyelőre mindössze a somogyi vállalkozók harmada regisztrált. Pedig augusztus 31-én lejár a határidő. Az adóhatóság több milliárdos adóbevétel növekedést remél az onlinepénztárgépektől.

Címkék: közeleg, gép, átállás, pénztár, bírság, online, gazdaság