A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) múlt hónap elején kezdődött országos nyári ellenőrzéssorozata augusztus végéig tart. Az ellenőrök általában a turisták által kedvelt üdülőhelyeken, strandokon, nyári fesztiválokon, szabadtéri rendezvényeken, szezonális termékeket árusítóknál, idegenvezetési szolgáltatóknál, vendéglátóknál vizsgálódnak. A korábbi évek gyakorlatához képest újdonság, hogy fokozott figyelmet fordítanak az internetes kereskedők, a szépészeti szolgáltatók és a személyszállítók adózási fegyelmére is.

Az ellenőrök elsősorban azt nézik, hogy a szolgáltatók, kereskedők adnak-e a bevételeikről számlát, illetve nyugtát, bejelentik-e az alkalmazottaikat, igazolni tudják-e az áruik eredetét és hogy a jövedéki terméke forgalmazásával kapcsolatos szabályokat betartják-e.

A szabálytalanságokat egymillió forintig terjedő pénzbírsággal bünteti az adóhivatal, visszaesés esetén pedig ideiglenes bezárásra is ítélhetnek cégeket. A leggyakoribb szabálytalanság eddig a számla- és nyugtaadási kötelezettség teljesítésének elmulasztása volt. A második leggyakoribb szabálytalanság a foglalkoztatottak bejelentésének elmaradása.

forrás: Kossuth Rádió

Címkék: NAV, ellenőr, bírság, büntet, adó, strand, gazdaság