Kiemelten ellenőrzik a Fogyasztóvédelmi Hatóság munkatársai, hogy a július 1-jét követően megnyitott Nemzeti Dohányboltokban kiszolgálják-e a 18 éven aluliakat és betartják-e az ehhez kapcsólód szabályokat.

Az elmúlt hetekben többször jelentek meg olyan hírek, hogy az üzletek alkalmazottai kérdés nélkül kiszolgálták a 18 éven aluli vásárlót. Többek között ezért is ellenőrízték azokat a körzeteket és üzleteket ahonnan a legtöbb bejelentés érkezett.

A héten lefolytatott próbavásárlások után kiderült hogy az érintett üzletek 21 %-a adott el cigarettát fiatalkorúnak: ez az adat a korábbi évek jellemzően 50%-ot meghaladó kifogásolási arányához képest jelentős javulást mutat.

Az ellnőrök beszámolói szerint a felügyelők a kilétük felfedését megelőzően több esetben is észlelték, hogy a kereskedő felhívta az éppen belépő vásárlót életkora igazolására, és aki 18 éven alulinak bizonyult, azt felszólították az üzlet elhagyására.

A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság tájékoztatása szerint tovább folytatják az ellenőrzéseket akár fiatalok bevonásával is.

Címkék: nemzeti, fogyasztóvédelem, nav, dohány, bolt, 2013, gazdaság