aratás


A tavalyi hektáronkénti 45 mázsás átlaghoz képest most jobb - 53 mázsa körüli - a terméshozam a somogyi földeken. Igaz, még így is elmarad a várakozásoktól. A gazdák azt mondják, nem tett jót a júniusi szárazság. A kevesebb hozam mellett a felvásárlási ár sem a tavalyi. A mázsánkénti 4600 forintos ár ugyanis az 5200 forintos önköltséget sem éri el.

Somogyban 256 ezer hektár szántó van, ebből mintegy 54 ezer hektáron vetettek őszi búzát. Az aratással eddig 30 ezer hektáron végeztek és itt Somogyban csaknem mintegy 40 ezer tonnányi búzát várnak. A nyomott felvásárlási árakon az agrárkamara is változtatna. Gombos Sándor, megyei elnök azt mondja: "az agrárkormányzat már tett lépéseket annak érdekében, hogy a kereskedők ne tudják az érdekeiket érvényesíteni. Egyelőre a TIG-raktárkészletek állnak rendelkezésre; sajnos ez csupán mintegy 100 ezer tonna, ráadásul jelenleg mindössze 30 ezer tonna felvásárlására van központi forrás.

A szakemeber szerint azonban egy-két hónapon belül megnyugszik a piac és a felvásárlási árak a tonnánkénti 50 ezer forint felett lesznek. Országosan csaknem 5 millió tonnányi búzára számítanak, a belső fogyasztás pedig 1.7 millió tonna körül alakul.

Címkék: átlag, gabona, tonna, felvásárlás, arat, raktár, búza, termés, ár, gazdaság