Kaposváron mintegy 20 olyan épület van amely megfelel az új Széchenyi-terv követelményeinek.

Az egyik Csokonai utcai társasház 53 évvel ezelőtt épült és csak kisebb felújításokat végeztek rajta. A lakók saját maguk oldották meg az olcsóbb cseréket. Önálló fűtő és melegvízellátó rendszere van, ami ugyan nem elavult, de magasak a költségek.

A lakásom 65 négyzetméter, a havi rezsim pedig 30-35 ezer forint, egyedül vagyok és nyugdíjas vagyok - mondta Rózsahegyi Lászlóné.

A három alapkövetelményen kívül miszerint a társasház tégla, 1971 előtti építésű és legalább 20 lakásos, elvárás még, hogy saját fűtő és melegvíz kazánnal rendelkezzen. Lakásonként 750 ezer és 900 ezer forint közötti összeget lehet nyerni, ami a teljes felújítás 50-60 százaléka, a többit önerőből kell előteremteni.

- 30 millió forintra teszem azt az összeget, amelyet reálisan a házra rá lehetne költeni ahhoz, hogy megfeleljen ennek az új pályázati kiírásnak, illetőleg hőtechnikai szempontból is, energiatakarékosságból is passzoljon mindehhez - mondta a közös képviselő, Páder József.

A pályázat teljes felújítást támogat. Nyílászáró cserét, nyári hővédelem javítást, hőszigetelést, épületgépészeti és elektromos rendszer korszerűsítést lehet elvégezni. A felújítási programban összesen 834 millió forint támogatás áll rendelkezésre és augusztus 15-től lehet pályázni.

Címkék: társasház, ház, millió, pályázat, támogatás, gazdaság