Soltész Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális és családügyért felelős államtitkára az otthonban tartott mai projektnyitó sajtótájékoztatón elmondta: hasonló célokra országosan közel 7 milliárdos forrásból több mint 50 pályázat nyert támogatást, a patalomi fejlesztés következtében pedig az ott élő idősek méltó és a mai kor követelményeinek mindenben megfelelő elhelyezésben részesülnek majd.

Az 1972 óta működő intézmény fő ellátási profilja az időskorúak ápolása, gondozása, a demenciában szenvedő lakók fogadását 2006 óta biztosítja. A pszichiátriai férőhelyeken elhelyezett gondozottak életkorát tekintve túlnyomórészt szintén időskorúak.

Witzmann Mihálya Somogy Megyei Közgyűlés alelnöke elmondta, az állami fenntartásba került szociális intézményhálózat, ezen belül a patalomi szociális otthon rekonstrukciója régóta elkerülhetetlenné vált, amely azonban a korábbi fenntartó Somogy Megyei Önkormányzatra az akkori pályázati rendszer miatt megoldhatatlan terheket rótt.

Bátori Zsolt,az SZGYF Somogy Megyei Kirendeltségének igazgatója elmondta, a korszerűsítési projekt magában foglalja az akadálymentesítést, a tűzvédelmet, az energetikai fejlesztés keretében a hőszigetelést, a nyílászárók és a tető cseréjét, a földszinten pedig egy demens részleg kialakítására kerül sor orvosi szobával valamint a vizesblokkokat is felújítják és a tetőtérben zuhanyzókat alakítanak ki, emellett eszközbeszerzésre és a szakdolgozók továbbképzésére is sor kerül.

A fejlesztés 138 férőhelyet érint, a pályázat lebonyolítása 2013. júniustól 2014. novemberig tart. A hosszú távú elképzeléseket illetően elsődleges cél a biztonságos működés feltételeinek megteremtése, az ellátás színvonalának garantálása, kiemelten szem előtt tartva a társadalom részéről a demens ellátás iránti megnövekedett igényeket.

Címkék: otthona, patalomi, megújul, idősek, 2013, gazdaság