A tejféleségek átlagosan tíz százalékkal kerülhetnek majd többe, de drágulni fognak a húskészítmények és a kenyér is.

Naponta több A húságazati áremelés mértékét azonban egyelőre nem tudni. A Kométánál azt mondják: így is minden költségelemet nagyítóval néznek meg, hogy min lehetne spórolni.
élő sertés szállítmány érkezik a kaposvári húsüzembe. A szállítás költsége persze beépül az árba is.

- Az az érdekünk, hogy minél kisebb távolságból szerezzünk be alapanyagot, nyilván az eladásról ez már nem lehet igaz: próbáljuk minél jobban az exporttevékenységünket is növelni - mondta a Kométa '99 Zrt. ügyvezetõ-helyettese, Hollósy Tibor.

Tehereautóval érkezik a nyerstej is. Ez az alapanyag, azonban csak egy a sok tétel közül, amit szállítani kell.

Az e-útdíj bevezetése viszont minden megdrágít, amit közúton szállítanak. Tejágazati érdekvédők szerint ősszel tizedével kerülnek majd többe a tejtermékek mint most.

- Bizony 6-8-10 százalék körüli áremelést kellene érvényesítenünk a kereskedelmi láncok felé. Lehet, hogy ezt nem lehet elsőre elfogadtatni, a piacot is érzékenyen fogja érinteni a dolog - mondta a Fino-Food Kft. ügyvezető igazgatója, Egyed László.

Igaz, azoknak a mezőgazdasági termelőknek, akik bizonytíhatóan a földből élnek, jegyzői jóváhagyással nem kell e-útdíjat fizetniük. A gazdák azt mondják: e nélkül sokan tönkremennének közülük.

- A feldolgozóipar, akár hús, akár tej, akár gabona-malomipar, azért az már egy más jövedelmi viszonyok között dolgozik, minket ez abszolút versenyképtelenné tett volna - mondta a MAGOSZ megyei elnöke, Szabó Tamás.

Időközben a szaktárca néhány kedvezményben megállapodott a fuvarozókkal is. E szerint csökken a légrugós gépjárművek és pótkocsik után fizetendő gépjárműadó. A használatarányos e-útdíj 7,5 százaléka levonhatóvá válik a helyi iparűzési adóból. Illetve: kialakítanak egy az e-útdíj fizetését szolgáló kedvezményes forgóhitel-konstrukciót. Igaz a minisztérium szerint ez a megállapodás nem az e-útdíj terheit kompenzálja, hanem a fuvarozók versenyképességét javítja.

Címkék: hús, bevásárlás, útdíj, mezőgazdaság, drágul