A kaposvári kiskocsmákban már visszatérő vendégnek számítanak az ellenőrök. Évente többször is betérnek ide, ezért a tulajdonos már fejből sorolja, mit szoktak ilyenkor átvizsgálni.

- A pénztárgép naplóval kezdik aztán a szigorú-számadású nyomtatványokkal, illetve a készpénz nyugtatömböt ellenőrzik - Dömötör Mária, kocsmáros.
Eddig mindig szerencséje volt.

- Én megpróbálok a követelményeknek megfelelni, és általában eddig, mindig, mindent rendben találtak - tette hozzá Dömötör Mária.

Ő jelenti a kivételt. Tavaly nyáron a 128 eredményes ellenőrzés több mint felénél találtak szabálytalanságot. A legtöbb gond a nyugtaadással volt, illetve azzal, hogy a munkáltatók nem jelentették be az alkalmazottakat. Összesen 18 millió forintos bírságot szabtak ki.

- Elég sok súlyos jogsértést tártunk fel, tehát a feltárt jogsértéseknek több mint a fele súlyos kategória volt, tehát nem adtak nyugtát 56 esetben a Balaton parton, illetve 13 esetben bejelentetlen alkalmazottak találtunk, 13 helyen pedig késedelmesen jelentették be a munkavállalókat - Hetesi Gábor, osztályvezető, NAV Somogy Megyei Adóigazgatóság Operatív Osztálya.

Pedig az adóhatóság elvárásait nem nehéz teljesíteni. Ezt már a vállalkozókat tömörítő szervezet somogyi társelnöke mondja.

- Ez a 4-5 évvel ezelőtti erős szigor, az a túlhajszolt ellenőrzés az már a tegnapé. Nem jeleznek a vállalkozók olyan kirívó helyzetet, ami alapján azt mondhatnánk, hogy túlzott az az elvárás, amit követeltek tőlünk - Kertész Rezső, társelnök, KISOSZ.

A nyári ellenőrzési akció egészen augusztus 31-ig tart. A revizorok a piacokat, gyümölcs árusokat, szórakozóhelyeket, de még a tetoválószalonokat is szigorúan ellenőrzik.Tavaly a 128 eredményes ellenőrzésből 71-ben találtak szabálytalanságot, ezért 18 milliós bírságot szabtak ki.

Címkék: boltosok, nav, ellenőrzés, kaposvár, somogy, gazdaság