Barátok, távoli rokonok és élettársak után is idegenforgalmi adót kell fizetniük a balatoni nyaralótulajdonosoknak. Az erről szóló hír futótűzként terjedt az interneten. A témával mi is foglalkoztunk; videós tudósításunkat a linkre kattintva nézhetik meg.

Az idegenforgalmi adó szabályait egyébként a helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény tartalmazza. Ez a törvény hatalmazza fel a helyhatóságokat arra, hogy ilyen adónemet bevezessenek. Mivel a kirótt és beszedett adókat az állam megfejeli, vagyis plusz támogatást nyújt ezekhez, a települések végső soron érdekeltek ennek kiszabásában.

A törvény betűje szerint az adókötelezettség azt a magánszemélyt terheli, aki nem állandó lakosként az önkormányzat illetékességi területén legalább egy vendégéjszakát eltölt írja összefoglajában az adozona.hu.

nyaraló balaton


Igaz, ugyanez a jogszabály arról is rendelkezik, hogy kik azok, akik mentesülnek az idegenforgalmi adó megfizetése alól. Ők a következők:

a) a 18. életévét be nem töltött magánszemély;

b) a gyógyintézetben, fekvőbeteg szakellátásban részesülő vagy szociális intézményben ellátott magánszemély;

c) a közép- és felsőfokú oktatási intézménynél tanulói vagy hallgatói jogviszony alapján, hatóság vagy bíróság intézkedése folytán, a szakképzés keretében, a szolgálati kötelezettség teljesítése, vagy a településen székhellyel, vagy telephellyel rendelkező, tevékenységet végző vállalkozó, vagy a vállalkozó munkavállalója által folytatott munkavégzés, továbbá

d) az üdülő tulajdonosa vagy bérlője, a használati jogosultság időtartamára a lakásszövetkezet tulajdonában álló üdülő használati jogával rendelkező lakásszövetkezeti tag, illetőleg a tulajdonos, a bérlő hozzátartozója, valamint a lakásszövetkezet tulajdonában álló üdülő használati jogával rendelkező lakásszövetkezeti tag használati jogosultságának időtartamára annak hozzátartozója
(A törvény alkalmazásában hozzátartozó a Ptk. 685. § b) pontja szerinti közeli hozzátartozó),

e) az egyház tulajdonában lévő épületben, telken vendégéjszakát - kizárólag az egyház hitéleti tevékenységében való részvétel céljából - eltöltő egyházi személy.

forrás: adozona.hu

Címkék: mentesül, idegenforgalmi, vendég, fizet, tulajdonos, nyaraló, adó, gazdaság