Ennek érdekében idén is kiemelt fontosságúnak tartja a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság, hogy rendszeres ellenőrzésekkel biztosítsák a jogszabályi előírások betartását.

Az ellenőrzések elsősorban a sok vendéget vonzó fesztiválokra, rendezvényekre, és vendéglátó egységekre fog öszpontosítani. Ezentúl kiemelt figyelmet kapnak a fiatalkorúak dohány illetve alkoholtermékekkel történő kiszolgálása valamint a külföldi turisták védelme.

A vendéglátó-ipari egységeknél a fogyasztóvédelmi hatóság a következőket vizsgálja:

- a szeszes, illetve alkoholmentes italok térfogatát (szûk mérése),
- a tömegre értékesített termékek (pl. grillezett hús, hurka, kolbász, gumicukor, pogácsa) mérési pontosságát, illetve a csomagoló anyag jogellenes belemérését a termék árába,
- a felszolgálási díj feltüntetését,
- a kereskedõk nyugta vagy számlaadási kötelezettségét,
- a mérõeszközök hitelességét.

A fogyasztóvédelmi hatóság a taxisokat is  ellenõrzi. Vizsgálják hogy a szolgáltatást végzõ rendelkezik-e: taxiengedéllyel, személytaxi igazolvánnyal, az azonosító lapot és a díjtáblát megfelelõen helyezte ki, az árszabás megfelel az önkormányzati rendeletben foglaltaknak. A hatóság próbautazásokkal ellenõrzi, hogy alkalmazza-e a sofõr a taxamétert, azt a díjtáblázatnak megfelelõen állítja-e be az utazás megkezdésekor, a taxaméter által jelzett alapdíj megfelel-e a díjtáblázatnak, továbbá, hogy a nyugta-, illetve számlaadási kötelezettségét teljesíti-e.

A hatóság kiemelt figyelmet fordít továbbá annak ellenõrzésére, hogy a strandokon, aquaparkokban lévõ, valamint a fesztiválok, városi rendezvények, búcsúk környékén alkalomszerûen felállított mutatványos berendezéseket (óriáskerék, ugráló vár stb.) biztonságosan üzemeltetik-e.
A fogyasztók biztonságának megóvása és a balesetek megelõzése érdekében jogszabály kötelezi az ilyen berendezések üzemeltetõit arra, hogy a használat elõtt és meghatározott idõszakokban mûszaki vizsgálatnak vessék alá a berendezéseket, a hibákról és a javításokról üzemeltetési naplót vezessenek.

A felügyelõségek a nyár folyamán – társhatósági együttmûködéssel – ellenõrzik továbbá a zenés-táncos szórakozóhelyeket, abban a tekintetben, hogy a rendezvény szervezõje rendelkezik-e a jegyzõ által kiadott engedéllyel, az egység rendelkezik-e biztonsági tervvel és tûzriadó tervvel, (melyet a vendégek számára látható, hozzáférhetõ helyen helyeznek el), továbbá, hogy a szervezõ, illetve a biztonsági személyzet tagja a képzettségét igazoló okiratot vagy annak másolatát a rendezvény ideje alatt magánál tartja-e.

Címkék: fogyasztóvédelem, vevők, nmhh, nyár, balaton, gazdaság