"Mindig kisebb területen gazdálkodunk, és mivel eléggé rossz áron vásárolták fel a dinnyét, nagyon sokan abba is hagyják a termesztést." Így nyilatkozott a KaposPontnak egy dinnyetermelő gazda a közelmúltban. A külföldi élelmiszerek dömpingjével nem lehet versenyezni. Nagy mennyiségben olcsóbban jutnak a termékekhez. A felvásárlási ár sokszor még az önköltséget sem fedezi.

Szabó Tamás a MAGOSZ megyei elnöke azt mondja: a piacvédelmünk nem igazán működik. Legfrissebb példa a méltán világhírű magyar eper, ami idén megintcsak nem került a polcokra.
A megyei közgyűlés mai ülésén Budai Gyula államtitkár a piacrajutás esélyeiről beszélt. Példaként említette, hogy a Gyulai Húskombinát kormányzati tárgyalás révén újra szállít a nagy üzletláncoknak és így jelentősen tudta növelni a termelését. A minisztérium a Kométa érdekében is eljárt.

Ezt Hollósy Tibor a húsüzem ügyvezető igazgató-helyettese is alátámasztja. Ők azt tapasztalták, hogy az üzletláncoknak a magatartása sokkal pozitívabb és nyitottabb lett. Termékeink iránt nagyobb fogadókészséget tanusítanak és az import termékeket már nagymértékben elkezdték lecserélni Kométa-termékekre. Ráadásul a cég az elmúlt hónapokban 50 fővel tudta dolgozói létszámát növelni.

A gazdák piaci lehetőségeit talán segítheti, hogy mint korábban, az idén is hatósági áras lesz a dinnye. Ezt tavaly 99 forint alatt nem adhatták a bevásárló központok. A hatósági árat az év végéig más termékekre is kiterjszti a minisztérium.

Címkék: sely, javul, MAGOSZ, termék, import, védelem, piac, magyar, gazdaság