Az agrárgazdaságért felelős államtitkár kedvező terméskilátások feletti derűlátást osztják az egyik meghatározó növényvédőszer-gyártó és forgalmazó cég szakemberei is.

Jelenleg az 1,6 millió hektáron termelt kalászos növényállományok igen jó állapotban és kondícióban vannak, a katasztrofális tavalyi évvel ellentétben rendkívül jó termés várható idén, hangzott el a meghatározó növényvédőszer gyártó és forgalmazó Syngenta Kft. hagyományos Szer-Show-ján, amelyet ebben az évben is Enyingen és Hajdúböszörményben tartottak csaknem ezer gazdálkodó részvételével.

A kalászos gabonák között legnagyobb arányt az őszi búza képezi, amelyet az ország minden területén, köztük legnagyobb mértékben Jász-Nagykun-Szolnok, Békés, valamint Bács-Kiskun megyékben termelnek. Bíró János marketingigazgató kifejtette: bár a gombabetegségek felléptek az őszi kalászos állományokban, a gazdálkodók zöme tervszerűen védekezett a levélszárító betegségek ellen. Rekordtermést ígér az idei szezon a kukoricatermelőknek is.

Az ország kiemelkedő kukoricatermelő megyéiben - Fejér, Somogy, Tolna, Békés, valamint Hajdú-Bihar megyékben és a többi hazai gazdaságban a vetési kedv viszonylag magasnak bizonyult. Az időjárási körülmények jelenleg kedvezőek a kukorica fejlődésének. Az idei évben a tavalyi extrém időjárási viszonyok negatív hatásának, az alacsony termésátlagoknak köszönhetően, illetve a vetésváltás szükségessége miatt enyhe vetésterület csökkenésre lehetett számítani, de a megvalósult vetésterületben nem tapasztalható számottevő csökkenés, mondta Tóth-Csantavéri Szilvia kukorica termékmenedzser.

Vajda Beáta, az olajos növények szakértője elmondta: a repce vetésének nem tett jót a szélsőségesen aszályos szezon kezdet, viszont az októberi és novemberi csapadéknak köszönhetően kellő fejlettséggel mentek a télbe. A március közepi lehűlés a telet jó fejlettséggel váró növényeknek nem okozott komoly gondot, így ezeken a helyeken jó termés várható. A kihívásokkal teli szezonkezdés ellenére a napraforgók is biztatóan néznek ki.

- Hivatalos jelentések szerint 196 ezer hektáron vetettek repcét 2012 őszén, mi úgy látjuk, hogy körülbelül 150-160 ezer hektár telelt át megfelelő kondícióban, a többi kifagyott, vagy kitárcsázták. Legnagyobb arányban Vas, Zala, Somogy, Borsod-Abaúj Zemplén megyékben termelnek a gazdák repcét. Tavalyi évben a hivatalos jelentés szerint 617 ezer hektáron – kiemelkedő mennyiségben Jász-Nagykun-Szolnok és Békés megyékben termett napraforgó, az idei szezonban is körülbelül ekkora területen található a növény.

Az enyingi és a hajdúböszörményi rendezvények tematikáját szokás szerint a főbb szántóföldi kultúrák, így a kukorica, a kalászosok, a napraforgó és a repce adták. A Szer-Show-nak a célja a növényvédelmi és fajtahasználati technológiai bemutatáson keresztül a termelés hatékonyságának javítása, illetve a termelők közötti információátadás platformjának biztosítása. Azt gondoljuk, az idei találkozók jól szolgálták ezt, értékelt Czigány Tibor, a Syngenta ügyvezető igazgatója.


Címkék: kalászos, kedvező, gabona, repce, kukorica, búza, termés, rekord, gazdaság