Molnár Gábor, a Balaton Fejlesztési Tanács (BFT) munkaszervezetének vezetője az MTI-nek a hajózási szabályzat módosításához kapcsolódó észrevételeikről elmondta, a vízbiztonságot továbbra is szem előtt kell tartani, a hajózási szabályzat csónakhasználatra vonatkozó tervezett enyhítése nem jelent korlátlan szabadságot.

Emlékeztetett: a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) a korábban hatályos előírások alkalmazási nehézségeinek feloldása érdekében javaslatot tett a hajózási tárgyú jogszabályok módosítására, a rendelettervezetet június 6-ig lehet véleményezni. A BFT közbiztonsági testülete határidőre megteszi az észrevételeit – jelezte.

Kiemelte: szükségesnek tartják a módosítást, mert a 2012. évi változást követően nem szerencsés, hogy a kikötőn kívül vesztegelő vízi járművekre kötelező őrszemélyzetet biztosítani. A 2000-ben elfogadott Balaton-törvénybe azért került bele, hogy a nyilvántartásba vételre nem kötelezett vízi jármű – csónak, kishajó – a tómeder területén csak kiépített kikötőben tárolható, mert rengeteget tároltak szabálytalanul a nádasokban.

A tiltás mellett azonban nem valósultak meg a tervezett kikötőfejlesztések. Ebben a helyzetben született az őrszemélyzet biztosítására vonatkozó passzus, ami szigorítást jelentett – mutatott rá. Molnár Gábor szerint most törlik ugyan a betarthatatlan részt a jogszabályból, de ez nem jelenti azt, hogy ettől kezdve bárki bárhol otthagyhatja majd a csónakját. Szem előtt kell tartani a vízbiztonságot és a vízhasználattal arányos teherviselést – emelte ki.

Emlékeztetett: a veszteglésre vonatkozóan továbbra is a meglévő szabályokat kell alkalmazni, s a Balatonon vízieszközt tárolni a mederkezelővel, vízügyi igazgatósággal kötött szerződés alapján lehet. Az állami vagyonról szóló törvény szerint a vagyonkezelő jogosult az állami terület használatáért díjat szedni, így a kikötők által elfoglalt területért, valamint a hajók nyíltvízi tárolásakor elfoglalt területért is, hiszen a nyíltvízi hajótárolás is egyfajta területelfoglalás.

Elmondta, a hajózási szabályzat tervezett módosításával a hajós szolgáltatásokat nyújtó vállalkozások fürdőzéssel egybekötött hajókirándulásokat is szervezhetnek, amivel megszüntetik a menetrend szerint közlekedő hajókra eddig érvényes fürdési tilalmat. A szabályzat kiegészülne a kedvtelési célú kishajók felszerelési követelményeivel is.

forrás: MTI

Címkék: kiköt, tárol, szabály, csónak, Balaton, gazdaság