Tavaly több sikeres beruházás ennek köszönhetően valósult meg a megyében, ezért idén is sokan szeretnék igénybe venni a vidékfejlesztésre szánt pénzt.

Edzenek a gyerekek a taszári lovasbázison, egy hétvégi versenyre készülnek. Tavaly óta már új pályán lovagolnak. Edzőjük tavaly 4 millió forint Leader pályázati forrásból fejlesztett. Elkészült egy bemelegítő-, egy verseny pálya és egy zsűritorony is.

- Sokkal kisebb pálya volt, a mostani pálya egyharmada, komoly sporteredmények szükségessé tették, hogy modernizáljuk a környezetet, a fiatal lovakat jobban fel tudjuk készíteni a versenyekre - mondta a Taszári Vital Lovasklub elnöke, Takács Péter.

Tibor rutinos fegyverkezelő. Csaknem 30 éve lő sörétes puskával korongokra.  A szennai határban a Zselici Lövész Egyesület társadalmi munkában hozta létre a lőteret, ahol gyakosol. A területet kipucolták, lövésztornyokat alakítottak ki, de maradt még munka. Ehhez azonban nyerniük kellene a pályázaton.

- A pályázat segítségével maga az épületet helyrehozni, olyan környezetet biztosítani, ahol a szociális helységek elkészülnének, hogy versenyképes legyen, egy versenyt tudjunk itt rendezni - mondta a Zselici Lövész Egyesület tagja, Geges Istvánné.

Országosan 23 milliárd forintnyi támogatásra lehet pályázni. Somogyba csaknem 1,5 milliárd jut.

Június 17-én fog nyílni a legújabb Leader kör. A zselici Lámpások területén 398 millió forintra lehet pályázni közösségi és vállalkozási célú fejlesztésekre.

Az egyesület közösségi célra 20 millió forintot szán, falufejlesztésre 120 millió forint jut és Kadarkút és Nagybajom városfejlesztésre 10-10 millió forintra pályázhat. Vállalkozásfejlesztésre pedig 238 millió forintot különítettek el. Az egyesülethez tartozó 49 településen élő civilek, önkormányzatok, egyházak 100%-os támogatást kaphatnak. A vállalkozók, őstermelők, magánszemélyek pedig 60-65%-os forrást igényelhetnek.

Címkék: leader, vidék, pályázat, fejlesztés, somogy, gazdaság