A módosítás Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője pénteki budapesti sajtótájékoztatóján jelentette be, de a javaslatot csak ma kapta meg a Tisztelt Ház. Eszerint a Fidesz azt javasolja: legyen folytonos az árfolyamgátba való belépés lehetősége, vagyis bárki bármikor választhassa az árfolyamrögzítést. Rogán jelezte azt is, indítványozzák, hogy a Ház már hétfőn fogadja el az előterjesztést.

A fideszes javaslat indoklása felidézi, hogy a hatályos szabályozás szerint az árfolyamgát igénybevételét a hiteladós 2013. május 31-ig kezdeményezheti a pénzügyi intézménynél. Az árfolyamgát-konstrukció lehetővé teszi, hogy az ügyfél az árfolyamgát alkalmazásának időszaka alatt a jelenlegi árfolyamnál lényegesen kedvezőbb, rögzített árfolyamon teljesítse törlesztési kötelezettségét. A kamattörlesztés rögzített árfolyam feletti részét a bank és az állam átvállalja, az ügyfélnek csak a tőkerészt kell később visszafizetnie. A gyűjtőszámlán összegyűlő összeg forint alapú hitel, amelynek kamata az árfolyamrögzítés alatt nem haladhatja meg a 3 havi bankközi kamatláb (BUBOR ) mértékét.

"A konstrukció kedvező feltételeket biztosít a devizahitelesek részére ahhoz, hogy kiszámíthatóvá tegyék törlesztésüket a gyakran változó árfolyam mellett, ezért indokolt az igénybevétel kezdeményezésére nyitva álló határidő hatályon kívül helyezése" - érvelnek a változtatás mellett az előterjesztők.

Az árfolyamgát keretében egy svájci frankot 180, az eurót 250, a japán jent pedig 2,5 forinton lehet törleszteni. A rögzített és az aktuális árfolyam különbségéből adódó összeg egy gyűjtőszámlán halmozódik, amelyet legkésőbb 2017. július 1-je után kell kedvezményes feltételekkel törleszteni.

Címkék: árfolyamgát, frank, euró, forint, hitel, gazdaság