A Balatonnál a fővárosi és a kelet-magyarországi vásárlók vannak többségben, de német és svéd érdeklődők is megjelentek. Kosztolánczy György, az OTP Ingatlanpont ügyvezető igazgatója szerint a magyar tenger déli partján az újszerű vízparti apartmanok a legnépszerűbbek 17 millió forintos árig, valamint a nagyon olcsó, felújításra szoruló üdülők, az északi parton pedig a panorámás családi házak és a vízparti nyaralók keresettek 10-15 millió forintos ársávban. Legolcsóbban a Tisza-tónál lehet vízközeli üdülőt vásárolni.

Élénkülő kereslet mutatkozik Magyarországon a nyaralók iránt: a vízparti üdülőövezetek többségében nőtt 2012-ben az ingatlanforgalom az előző évhez képest - derül ki az OTP Ingatlanpont és az OTP Jelzálogbank frissen közzétett piaci helyzetjelentéséből. Az OTP Lakóingatlan Értéktérkép szerint a legjelentősebb bővülés 2011-hez képest a Balatonnál volt: a balatonalmádi, a keszthelyi és a siófoki kistérségben több mint 15 százalékkal nőtt az ingatlaneladások száma a 2012-re vonatkozó adatok szerint. "Hasonló mértékben nőtt az adásvételek száma a Tisza-tó környékén a tiszafüredi kistérségben, de a Fertő-tónál és a Dunakanyar környezetében is élénkülő forgalmat mutatnak a statisztikák" - mondja Valkó Dávid, az OTP Jelzálogbank ingatlanpiaci vezető elemzője. Hozzáteszi: a Velencei-tónál stagnált a forgalom, míg a Balatonnál Tapolca térségében és Balatonfüred környékén volt némi visszaesés a forgalomban tavaly.


Árak tekintetében továbbra is inkább a stagnálás, minimális mozgás volt jellemző tavaly. A statisztikák szerint nagyobb, 10 százalékot is meghaladó drágulás a balatonfüredi és a fonyódi kistérségben volt tapasztalható, valamint a Velencei-tó környékén. Az értékesített ingatlanok átlagára a fonyódi kistérségben volt a legmagasabb, 329 ezer forint négyzetméterenként, ezt követi Siófok és térsége 272 ezer forinttal, valamint Balatonfüred 264 ezer forintos négyzetméterárral. A KSH legfrisebb adatai szerint a használt budapesti lakások átlag négyzetméterára 236 ezer forint volt (71 200 tranzakció mellett) 2012-ben, míg az új építésűeké (amiből alig több mint 2000 darabot adatak el) 346 ezer forint.

Legolcsóbban a Tisza-tó környékén lehetett nyaralót venni, itt 100 ezer forint alatt volt az átlagos négyzetméterár 2012-ben. Utóbbi helyszínt az elmúlt időszak jelentős ökoturisztikai fejlesztései következében felfedezték maguknak a befektetési célú vásárlók is, akik jellemzően magánszálláshely létesítése céljából vásárolnak vendégházként üzemeltethető ingatlanokat -ír ja a portfolio.hu.


"Üdülőövezettől függetlenül általánosságban elmondható, hogy a vevői igényeket alapvetően meghatározza az, hogyan tervezik használni a nyaralót: tavasztól őszig gyakorlatilag leköltöznének-e a tó partjára, vagy csak egy párhetes nyaralás erejéig vennék igénybe az ingatlant. Utóbbiak számára például a part közelsége lényeges szempont, míg akik huzamosabb ideig laknának a nyaralóban, inkább a csendesebb környékeket keresik, a téliesített, nagy kerttel és garázzsal rendelkező nyaralókat" - mondja Kosztolánczy György.

Forrás: portfolio.hu

Címkék: legolcsóbb, üdülőhelyek, vízparti, Fonyód, Budapest, Somogy, gazdaság