Magyarországon a korosztály csaknem 30 százaléka nem dolgozik.

Sok a külföldi fiatal a kaposvári Compass ifjúsági szervezetnél. Egyikük Spanyolországból érkezett, ahol napjainkban az egyik legmagasabb, 55 és fél százalékos a munkanélküliség.

- A gazdasági válság mindenkire rossz hatással volt. Nagyon nehéz munkát taláni Spanyolországban. Szociális megoldásokat kell találnia a kormánynak, jó ötletekkel kell előállni a jelenlegi helyzet megoldására – mondja Raul Gomez Navarro.

Spanyolországban azonban még mindig jobb a helyzet, mint Görögországban. Európán belül itt él a legtöbb 25 év alatti munkanélküli. Őket követi Spanylország és Horvátország. A legkevesebb állástalan fiatal Németországban található. Hazánk 30 százalékkal a középmezőnybe tartozik.

A napokban tartott állásbörzét több munkáltató és fejvadász cég a Kaposvári Egyetemen. Az ott tanuló fiatalok is azt tapasztalják, hogy nehéz elhelyezkedni.

- Elég nehéz manapság elhelyezkedni, hát mi is nem tudjuk, hogy milyen kilátások vannak itt Somogy megyében, de hát gondolkozunk külföldben is, esetleg más megyékben, majd meglátjuk - mondta a Kaposvári Egyetem hallgatója, Papp Georgina.

Országosan Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében van a legtöbb 25 év alatti álláskereső. Azt követi Borsod és Hajdú-Bihar megye. A legkevesebben Vasban vannak. Somogyban a 28 ezer regisztrált álláskeresőből 4200-an 25 év alattiak. A munkaügyi központ több pályázattal is támogatja elhelyezkedésüket.

- 2015. április 30-ig be kell vonnunk 1510 főt, ebből eddig több mint 900 főt vontunk be 25 év alattit, és 615 millió forint támogatásban részesítettük őket. Ezen kívül van az első munkahely garancia programunk, ahol ugyancsak a 25 év alattiakat támogatjuk - mondta a megyei munkaügyi központ SMKH igazgatója, Szikra László.

A cégek munkahelymegőrző és munkahelyteremtő pályázatokon is indulhatnak, ami szintén segíti a 25 év alattiak elhelyezkedési esélyeit.

Címkék: nélküli, euro, fiatal, somogy, munka, pályázat, gazdaság