Az önkormányzatok pedig nagyon várják az utak rendbetételét. Az ugyanis több befektetőt vonzana hozzájuk. A kormány a napokban jelentette be: három éven belül a kétezres év szintjére szeretnék visszaállítani az utak állapotát. Azóta ugyanis szerintük csak romlott a helyzet.

Egymást érik a kátyúk a Kiskorpád-Somogysárd-Mezőcsokonya útvonalon. Szinte minden méterre jut egy.

- Amikor bemegyek a szervizbe rögtön azt kérdezik, hogy hol jártál merre jártál, mert ez mind annak a következménye. És mivel ez egy munka nekem muszáj mennem és muszáj itt mennem és nem tudok mit csinálni mert bele kell mennem abba a kátyúba - mondta Fentős Zsolt vállalkozó.

Somogysárdot a 61-es és a 67-es út felől is meg lehet közelíteni. A polgármester szerint nemcsak a lakóknak a vállalkozóknak is fontos lenne az, hogy rendbetegyék a hozzájuk vezető utat.

- A településnek nagyon fontos a megközelíthetősége, hiszen rengeteg vállalkozónk van. Mezőgazdasági vállalkozók, akikhez bizony kamionok jönnek, és azt a foltozott utat bizony elég jól igénybe veszik és tönkreteszik - mondta a somogysárdi polgármester, Fentős Zoltán.

A kátyúzást már elkezdték a 6703-as útszakaszon. A főbb útvonalakon ugyanis már kijavították a hibákat, most az alsóbb rendű utak felé haladnak. Azt mondják, a hosszú tél miatt a szokásosnál több a munkájuk.

- Sokkal több volt az olvadás -fagyási ciklus. Ez kedvezett a kátyúk kialakulásának. Tehát a fagy az ugye megduzzasztja, az olvadás miatt pedig összezsugorodik a beszivárgott nedvesség az pedig megrepeszti a repedéseket - mondta Magyar Közút Zrt. megyei igazgatója, Németh Zsolt.

Idén a tavalyi évhez hasonlóan 310 millió forintot költöttnek kátyúzásra Somogyban. Csaknem 4 ezer tonna aszfaltot dolgoznak az utakba.

A kormány egyébként országos útfelújítási programba kezd.  
Az infrastruktúráért felelős államtitkár a napokban jelentette be:  az útburkolatok és a hidak leromlását három éven belül meg kell fékezni és a 2000 év szintjére visszaállítani.

Címkék: kátyu, szakasz, út, pénz, somogy, gazdaság