A Nemzetközi Valutaalap (IMF) és a Világbank képviselőivel a technikai együttműködés lehetőségeiről, svájci partnerével pedig a magyar munkavállalás liberalizálásáról és az alpesi állam bankjaiban vezetett magyar számlákról kért felvilágosítás ügyéről tárgyalt Washingtonban Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter, aki a két pénzügyi világszervezet tavaszi gyűlése alkalmából tartózkodik az amerikai fővárosban.

A Magyar Távirati Iroda tudósítása szerint a honi tárcavezető Reza Moghadammal, a valutaalap európai főosztályának igazgatójával, Tanosz Arvanitisszel, a Magyarországgal tárgyaló IMF-küldöttség vezetőjével és Johann Schneider-Ammann svájci gazdasági miniszterrel is tárgyalt.

A képen Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter (j) és Tanosz Arvanitisz, az IMF magyarországi misszióvezetője (b) a Nemzetközi Valutaalap (IMF) látható. MTI Fotó: Pogár Demeter

IMF és Varga Mihály

A miniszternek a magyar konvergenciaprogram beterjesztése óta először volt alkalma közvetlenül tájékoztatni a valutaalap illetékeseit. Varga Mihály elmondta, az IMF-nél pozitívan fogadták azt, hogy "rendkívül kedvező" a magyar államháztartás egyensúlyi pozíciója.

"A tavalyi 2 százalékos államháztartási hiány nemcsak számunkra, hanem a valutaalap és a Világbank képviselői számára is kedvező fejlemény volt" - mondta az MTI-nek nyilatkozva a miniszter.

"Megállapodtunk, hogy a kapcsolat konzultációs szinten mindenképpen megmarad, törekszünk arra, hogy azokat az eszközöket, amelyeket a valutaalap és a Világbank segítségként tud nyújtani, azokat mi is használjuk" - hangoztatta Varga Mihály. Példaként említette, hogy a Világbanknál felhalmozott tudás hasznos segítségként szolgálhat a nyugdíjreform vagy a romastratégia ügyében.

Az MTI-nek arra a kérdésére, hogy felmerült-e valamilyen formában egy esetleges IMF-hitelszerződés ügye, Varga Mihály kijelentette: ez csak olyan értelemben került szóba, hogy a kedvező államháztartási egyensúly ismeretében és a februári devizakötvény-kibocsátás után "az IMF illetékesei is úgy érzik: Magyarországnak most nincs szüksége semmiféle olyan pénzügyi segítségre, amilyet ők kínálni akartak nekünk". Mint mondta, a valutaalap központjában folytatott tárgyalásain több szó esett a technikai együttműködés kérdéseiről, mint a pénzügyi segítségről.

"Világos, hogy az ország finanszírozása erre az évre biztosított, tehát 2013-ban egy ilyen megállapodás szükségének nem is kell felmerülnie. A kérdés az, hogy 2014-ben szükség lehet-e majd egy ilyen megállapodásra" - nyilatkozta a miniszter.

"Meg tudtam erősíteni, hogy egy biztonsági háló kialakításakor továbbra is látnánk értelmét az együttműködésnek, de nyilván azok a kérdések, amelyekben korábban nem tudtunk megállapodni - nevezetesen a bankadó ügye - akadályozzák, hogy megállapodásra jussunk" - mondta.

A svájci partnerével folytatott megbeszéléséről szólva a nemzetgazdasági miniszter kitűnőnek nevezte a kétoldalú gazdasági kapcsolatokat. Mint mondta, Svájcból több mint kétmilliárd eurónyi működő tőke érkezett Magyarországra.

Schneider-Ammann svájci miniszter tájékoztatta magyar kollégáját arról, hogy hazájában jövőre jár le az a szabályozás, amely a munkaerő szabad áramlását Magyarországgal kapcsolatban akadályozza.

A tárgyaláson a magyar miniszter felvetette a magyar állampolgárok svájci bankszámláival kapcsolatban kért tájékoztatás ügyét.

"Hangsúlyoztam, hogy Magyarország nem olyan dolgot kér, ami egy ország belügyeibe való beavatkozást jelentene, de igényt tartunk arra, hogy azokat s svájci számlákat megismerhessük, amelyeken adóelkerülési célból, vagy valamilyen illegális forrásból származó jövedelmet helyeznek el" - mondta Varga Mihály, aki az ügyben svájci kollégája hozzájárulását és közreműködését kérte.

Az IMF/Világbank tavaszi ülésszakán az IMF politikai döntéshozó testülete, a Nemzetközi Monetáris és Pénzügyi Bizottság (IMFC) a gazdasági növekedés ösztönzésére és a munkahelyteremtésre összpontosító politikai célokat tűzött a valutaalap elé.

Christine Lagarde, az IMF vezérigazgatója az IMFC ülését követő sajtótájékoztatón külön kiemelte a munkahelyteremtés szükségességét. Véleménye szerint abból az IMFC legutóbbi, 2012 októberi tokiói ülése óta tapasztalt "háromsebességes" növekedésből, amikor egyes országok jól teljesítenek, mások pedig lemaradnak, csak egy hatékony intézkedési csomag tudja kilendíteni a világgazdaságot.

"Minden politikus munkahelyet akar teremteni és legfőképpen megoldást akar találni a fiatal korosztály problémáira" - mondta a vezérigazgató. "Bármilyen munkahelyteremtő megoldás megfelel" - hangsúlyozta. "Ehhez azonban olyan növekedési programra van szükség, ami nem csupán egyetlen elképzelésen, hanem a megfelelő ütemű fiskális konszolidációt, a strukturális reformokat (...) és némi mozgásteret is biztosító monetáris politikát egyaránt felölelő intézkedési csomagon alapul."

Az IMFC (International Monetary and Financial Committee) a következő politikai prioritásokat jelölte meg: a fejlett gazdaságokban a növekedés ösztönzése érdekében megengedett a laza monetáris politika alkalmazása, de meggyőző középtávú költségvetési konszolidációs terveket is le kell lefektetni, illetve nagyobb hangsúlyt kell helyezni a pénzügyi szektor reformjára és a strukturális átalakításra. Az euróövezetben folytatni kell a bankrendszer szanálását és a pénzügyi rendszer fragmentáltságának enyhítését.

A feltörekvő és fejlődő térségekben megindult a gazdasági növekedés, ezért a politika súlypontját a tartalékképzésre és a pénzügyi rendszer sérülékenységének kiküszöbölésére kell áthelyezni.

Az IMF-nek szoros figyelemmel kell követnie a nem-konvencionális monetáris intézkedéseknek a tőkeáramlásra, a befektetési eszközök és a nyersanyagok árára, illetve a tőkeáralmásnak az értéktőzsdei árfolyamokra és a globális likviditásra gyakorolt hatását - áll a prioritások között.

Az IMFC felszólította ugyanakkor az Egyesült Államokat és az érintett európai országokat, hogy késedelem nélkül ratifikálják az IMF kvótarendszerének reformjáról még 2010-ben elfogadott megállapodást. Ez a megállapodás nagyobb súlyt adna a feltörekvő országoknak a nemzetközi pénzügyi szervezet döntéshozatalában.

forrás: MTI

Címkék: valutaalap, IMF, hiány, munkahely, pénzügy, növekedés, hitel, gazdaság