Újabb tíz szakmaterületet nyilvánított hiányszakmának a megyei fejlesztési és képzési bizottság a következő tanévtől. Ezzel párhuzamosan a munkaügyi központ a felnőtteknek is indít képzéseket több mint egy milliárd forint értékben.

Alkatrészt esztergálnak az egyik kaposvári fémipari Kft.-nél. Több mint 200 embert foglalkoztatnak, de visszatérő probléma, hogy nincs elegendő szakmunkásuk.

- Amiből jelenleg  a legnagyobb a hiány, az a forgácsolószakma, ez mind értendő a sima, hagyományos forgácsolószakmára, illetve a CNC megmunkáló gépekkel történő forgácsolások - mondta a Luckympex Kft. műszaki vezetője, Molnár György.

Lakatos, forgácsoló, gépész, szerszámkészítő, villanyszerelő, és hegesztő. Összesen tíz szakma, amelyből nincs kellő számú szakember a megyében. A diákok vagy nem jeletkeznek, vagy nincs elég hely a képzésre.

- Úgy látom, hogy jelentős túljelentkezés lép fel például nálunk a hegesztőre, ami már évek hosszú sora óta hiányszakma, de még mindig jelentős hiány van belőle a megyében, 3-4 szeres túljelentkezés tapasztalható - mondta az Eötvös Lóránd Műszaki Szakközépiskola igazgatója, Horváth Miklós.

A diákokat még ösztöndíjjal is csábítják a hiányszakmák területére.

- 2.51-es átlag fölött már havonta tízezer forint támogatásban részesülnek, ez a teljes tanévre jár. Félévenként pedig emelésre kerül abban az ezestben, ha a tanulmányi eredményük is javul, egészen 30 ezer forintig - tette hozzá a Somogyi Kereskedelmi és Iparkamara szakképzési vezetője, Majer Judit.

A hidegburkoló és kőműves képzésen három darab 12 fős osztályt lehetne indítani, de ezt a létszámot is csak nehezen tudja az iskola feltölteni. A szakmunkásvizsgák idejére pedig nagy a lemorzsolódás.  

Nemcsak a diákok, a felnőttek is találnak képzést a hiányszakmákban. 11 területre lehet jelentkezni a megyei munkaügyi központnál.

- Somogy megye az egyik leghátrányosabb helyzetű megye. Jelenleg is több mint 32 ezer nyilvántartott álláskeresőnk van, ez 23.1 százalékos rátát jelent. Nagyon sokat képzünk, nagyon sok az igény rá, természetesen sokkal több mint amennyit be tudunk vonni álláskeresőt a képzési rendszerbe - mondta a megyei munkaügyi központ igazgatója, Szikra László.

Somogyban idén 1100 embert tudnak átképezni a hiányszakmákra, akik így nagyobb eséllyel tudnak elhelyezkedni. A tanfolyamokra több mint egy milliárd forint áll rendelkezésre a megyében.

Címkék: szakma, tanuló, hiány, pénz, Somogy, gazdaság