Már több mint félmillió aláírást gyűjtött a Fidesz a rezsicsökkentést támogató kampányában. Lázár János államtitkár ma arról beszélt, hogy további csökkentésre van szükség, a közüzemi díjak 30 százalékos mérséklése szerinte már jelentősen javítaná a magyar emberek életviszonyait. Kaposváron közben újabb civil szervezet csatlakozott az aláírásgyűjtéshez. A Gróf Apponyi közben élő baráti kör ma a Nagypiacon és lakókörnyezetében gyűjtött aláírásokat. Még nem összesítették, hogy mennyit, de azt mondják, egy-egy önkéntesüknél napi 40-en 50-en írják alá az ívet. A Gróf Apponyi Köz és Környéke Baráti Társaság Egyesület elnöke, Pap Tamásné szerint az akciót az aktivisták addig folytatják, amíg be nem telik az ív. Természetesen, ha valami jó ügy van, mindig ott fogunk állni mellette.

Lázár János a hódmezővásárhelyi Kossuth téren egy aláírásgyűjtő-pont szomszédságában tartott sajtótájékoztatóján elmondta, személy szerint nem elégszik meg az energiaárak 10 százalékos csökkentésével, és úgy gondolja, rövidesen további 10 százalékos csökkentésre lenne szükség.

A kormányzat tervei között szerepel a víz-, a csatorna- és a szemétszállítási díj csökkentése, valamint a kéményseprés díjának megszüntetése is - tudatta az államtitkár.
Annak kapcsán, hogy Bajnai Gordon szélhámosságnak nevezte a rezsicsökkentést, Lázár János úgy fogalmazott: a korábbi miniszterelnök "nem érzékeli a magyar valóságot". Bajnai Gordonnak "nyilván nem 100 ezer forint nyugdíjból vagy 50 ezer forint közfoglalkoztatotti bérből kell megélnie" - mondta, hozzátéve: a 10 százalékos csökkentés minden magyar háztartás számára komoly eredmény, de nem elégséges.

A rezsicsökkentés támogatására azért indult aláírásgyűjtés, mert a kormány szövetségeseket keres az elért eredmények megvédéséhez és a további lépésekhez - közölte az államtitkár. Hangsúlyozta, ez a küzdelem nem könnyű, hiszen "a magyar bíróságok nem az emberek mellett döntöttek, hanem az energiaszolgáltató külföldi vállalatok mellett tették le a voksukat".
A kormánynak Brüsszelben is helyt kell állnia, de kész a válasszal az energiaszolgáltatók feljelentéseire: jó néhány olyan európai ország van, ahol már bekövetkezett, illetve ahol most tervezik az energiaárak csökkentését - mondta a politikus.

Lázár János kijelentette, a kormányzat a következő tíz év legfontosabb kérdésének azt tartja, hogy az energia megfizethető lesz-e a magyar lakosság és a vállalkozások számára. A magyar versenyképesség nem a hazai béreken múlik, hanem azon, mennyibe kerül a gáz és az áram a vállalkozások számára, a kormánynak ezért el kell kezdenie foglalkozni azzal a kérdéssel, hogy tud az ipar számára olcsó energiát biztosítani.

Az államtitkár szerint fontos lépés a kormány, az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. és az E.ON között aláírt megállapodás, amelynek alapján több vállalat is a magyar állam ellenőrzése alá kerül. A kormány célja, hogy az energiapiacon komoly pozíciókkal rendelkezzen a kereskedelem, ezen belül pedig a lakossági kiskereskedelem területén is - tette hozzá.
Zsigó Róbert, a Fidesz szóvivője csütörtökön azt jelentette be, hogy az elmúlt három hétben 550 ezer aláírást gyűjtött a párt a rezsicsökkentést támogató kampányában.

Forás: MTI

Címkék: közműdíjak, politikus, kormányzat, áram, rezsi, gazdaság