Egyebek mellett ezeket vetették fel a somogyi polgármesterek a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének mai kaposvári ülésén. Az önkormányzatoknak több olyan feladatot is el kell végezniük, amire nincs pénzük. A sántosi önkormányzatnak például már most elfogyott csaknem az egész éves útfenntartásra elkülönített pénze.

Az egykori főközlekedési út karbantartása és fenntartása Kaposvártól Sántosig a falu feladata. A kátyúk mellett rendben kell tartani a vízelvezető árkokat és ha kell, pótolni kell a kresztáblákat is.

- A mostani költségvetésünkben 156 ezer forint van a belső utainknak a hasonló, ilyen rendezésére. Ez az út idén már eddig 1 millió, másfél millió körül van amit idáig elvitt - mondta a sántosi polgármester, Tóth Imre.

A milliókra rúgó költségek miatt már több alkalommal próbáltak megszabadulni a fenntartási kötelezettségüktől, de mind hiába. A januártól működő új feladatfinanszírozási rendszer sem teszi lehetővé, hogy több pénzük legyen az útra.

Sok hasonló gond feszíti a kis települések költségvetését. A TÖOSZ mai kaposvári ülésén több polgármester is panaszkodott a közös fenntartású hivatalok működtetésére, a háziorvosi szolgálat fenntartására, vagy a gyermekélelmezés állami támogatásának hiányára.

- Például egy településen, ahol van mondjuk középiskola, általános iskola, bölcsőde, óvoda ott a teljesárú után a település hiába szeretné a másik településtől a rezsiköltséget kérni, valószínűleg nem fogja tudni kifizetni, ezt az anomáliát fel kell oldani idén - mondta a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének elnöke, Schmidt Jenő.

A TÖOSZ elnöke szerint országosan összesen mintegy 2000 önkormányzat nem tudja ellátni kötelező feladatait. Úgy tudni a problémák kezelésére 42 milliárd forintot különített el a kormány a költségvetésből.

Címkék: töosz, település, önkormányzat, pénz, somogy, gazdaság