A vezérigazgató hangsúlyozta: a cég önmérsékletre kéri a horgászokat, valamint a szabálysértések feltárásának segítésére a horgász-szervezeteket.

Füstös Gábor beszámolója szerint eddig nem látott tömegben úsznak fel a halak a hideg Balatonból a valamivel melegebb vizet hozó befolyók felé. A kialakult körülmények több halfajnál is szokatlan viselkedést eredményeztek, felborítva az eddigi ívási szokásaikat. Az elmúlt napokban valamennyi befolyón elkezdtek felúszni a halak, főként a balin, a kárász és a ponty, amelynek következtében a csatornák partjainál horgászversenyekhez hasonló hangulat alakult ki, egymást érik a pecások, aki későn ébred, annak már nem is jut hely.

A vezérigazgató kiemelte: sok a szabálysértő, a horgászok egy része képtelen az önmérsékletre, és a horgászrendben megengedett mennyiségen felül viszi a halakat, ami ebben a helyzetben pár óra alatt teljesíthető. A napi megengedett halfogás 5 darab, amiből legfeljebb 3 lehet azonos fajból, és az egy fajból fogott halak súlya nem haladhatja meg a 10 kilogrammot. Balint április végéig tilos fogni az ívásidőszak miatt - emlékeztetett a cégvezető.

Füstös Gábor rámutatott: egyfelől pozitív, hogy megnőtt az igény a horgászengedélyek iránt, másfelől azonban a szabályok megszegése a jövőbeni horgászzsákmányt csökkenti. A várhatóan még pár hétig eltartó, rendkívüli helyzetben a társaság ellenőrei túlóráznak, munkájukat a rendőrség segíti, valamint további 15, halőri engedéllyel rendelkező alkalmazottat csoportosítottak át erre a feladatra.

A vezérigazgató arról is beszámolt, hogy egyes horgászok sérelmezik, hogy a halgazdálkodási társaság angolnavarsákat helyezett el több befolyó előtt, korlátozva ezzel a fogási esélyeiket. Emlékeztetett: az angolna kifogása a Balatonból a cég egyik alapfeladata, a szelektív angolnafogó varsákat hatósági engedélyek alapján helyezték le. A társaság felkészült arra is, hogy a Sió-zsilip várható nyitásakor azonnal üzembe helyezze az ottani angolnacsapdáit.

Forrás: MTI

Címkék: Füstös, Gábor, Balatonon, dömping, hal, gazdaság