Somogyban közel 8000 hektár területre pályázhatnak a családi gazdálkodók. A szaktárca a pályázat segítségével szeretné erősíteni a kis és középgazdaságokat.

Pósa Roland öt hektáron a kecskéi mellett szarvasmarhát, malacokat, lovakat is tart. Családi gazdaságának alapjait öt éve pályázati forrásból sikerült megvalósítania.

Tavaly pályázott 32 hektár állami földterületre, amit meg is kapott. Szívesen pályázna a most meghirdetett programban is.

- Ha lehetőség adódik és belefér az elképzeléseinkbe és ennek a gazdálkodási formának a megvalósulását segíti, szeretnék további lehetőséggel élni - tette hozzá Roland.

Jelenleg 50-50 százalék a nagybirtokok és a kisebb családi gazdaságok aránya. A mostani programmal ezen az arányon szeretne változtatni a kormány - ezt ma jelentette be Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter.

- Célunk az, hogy 20 %-ra szorítsuk vissza a nagybirtokokat. Ebbe az irányba fontos döntés született, hogy 200 ezer hektár földet családi gazdálkodóknak, kis és közepes földhasználók számára tesszük elérhetővé - mondta a vidékfejlesztési miniszer, Fazekas Sándor.

Csak a helyben lakó gazdák pályázhatnak, akik garantálják, hogy a jövőben is folytatják állattartó tevékenységüket.  

- Somogy megyében 7600-8000 hektár ilyen terület hirdethető meg. Ezek azok a területek, ahol korábban állami gazdaságok működtek - mondta a Vidékfejlesztési Minisztérium miniszteri biztosa, Szabó Csaba.

A Földet a gazdáknak programra azokat az állami földeket vonják be a programba, amelyek bérleti szerződése 2017. március 31-ig jár le.

Az agrárminiszter tegnap a magyar föld védelmében is bejelentett egy intézkedést: eszerint a jövőben a földeket csak a gazdaságokkal, üzemekkel együtt lehetne értékesíteni, a termőföld önmagában nem lenne forgalomképes. Így zárnák ki a zsebszerződésekre spekuláló külföldieket.

Címkék: fazekas, föld, pályázat, család, kormány, gazdaság