Idén télen több mint 14,8 milliárd forintot költött a téli síkosság-mentesítési, hóeltakarítási és egyéb üzemeltetési feladatok ellátására a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Ez a kétszerese az előző évek költségeinek. A közútkezelő most átáll a kátyúzási feladatok elvégzésére. Mind a 78 üzemmérnökségen újranyitották a melegaszfalt keverőtelepeket

A téli időszakban a társaság a saját gépek mellett a szerződéses hóeltakarító gépeket is berendelte. Így idén többször is csúcsra járatták a saját és a lehívható gépparkokat is. Volt olyan időszak, amikor egyszerre csaknem 700 munkagép dolgozott a hóakadályok megszüntetésén. A gépek végül összesen közel 175 ezer munkaórát töltöttek idén az utakon. Emellett a 78 üzemmérnökség 3500 dolgozója 12 órás váltásban folyamatosan dolgozott a hóeltakarításokon, síkosság-mentesítéseken és kátyúzási feladatokon is. Április 4-ig  összesen 157 ezer tonna sót, 188 ezer tonna érdesítő anyagot, 3,5 millió liter sóoldatot és 320 tonna sóoldat előállításához szükséges granulátumot használtak fel síkosságmentesítésre a szakemberek, ez csaknem a kétszerese egy átlagos téli szezonnak - tájékoztatta a KaposPontot a Magyar Közút Zrt. kommunikációs főosztálya.

A nagyon csapadékos és sok esetben szélsőséges időjárás miatt a 30 ezer kilométeres közúthálózaton az előző évekhez képest jóval több kátyú keletkezett. Ezek javítása csaknem három hetet tolódott a tervezetthez képest. 2013-ra összesen csaknem 95 000 tonna aszfalt felhasználását tervezi a Magyar Közút a kátyúzási munkák elvégzéséhez. Tavalyhoz képest ez 700 millió forinttal többe kerül. A munkálatok összköltsége 8,2 milliárd forintra tehető. Az időjárás javulásával egy időben teljes kapacitással megkezdődik az útburkolatok javítása. A társaság célja, hogy nyár elejére a kátyúk és burkolathibák jelentős részét kijavítsák a hazai közúthálózaton. Első körben a főútvonalakon és a forgalmasabb útszakaszokon dolgoznak, majd az alsóbbrendű utakon is folytatják a munkálatokat. A társaság ígérete szerint a balesetveszélyes kátyúk javítása elsőbbséget élvez.

Címkék: kátyú, milliárd, forint, közút, tél, magyar, gazdaság