Egy felmérés szerint országosan minden negyedik ingatlantulajdonos tervezi, hogy energiatakarékossá teszi családi házát. A spórolással együtt így, az ingatlan értéke is nő.

Az energetikai felmérés azonnal elárulja a házat: megérett a homlokzat és a födém szigetelése, valamint a nyílászárók cseréje is. Ez sok százezer forintot jelenthet, de hosszú távon jelentős megtakarítást is.   

- Hogyha a hibás szerkezetek felújításra kerülnek, 25-től 50%-ig érhető el energiamegtakarítás, ami a számlában is mérhető egyébként. Az épületek értéke a felújítások után 10 százalékkal is felértékelődhet - mondta a Baudai Kft. építésze.

A felújítások mellett további költségcsökkentés érhető el, ha napkollektort szerel fel az ingatlantulajdonos. A melegvízért akár 60 százalékkal kevesebbet kell fizetni ebben a rendszerben. Magyarországon azonban egyelőre még nem nagyon terjedt el ez a technológia.

- Sajnos Magyarországon én úgy érzem, hogy egyelőre még a tudatformálás szinten vagyunk. Ugyanakkor ez a program Németországban befejeződött, Dániában például nem lehet már családi házat építeni gázzal, tehát nem engedik a gázt bevinni - árulta el Karg Ferenc.

A felújítások tervezésénél sokan csak a hőszigetelésben gondolkodnak, mivel egy átlagos 90 négyzetméteres családi háznál ennek az összege is több mint egy millió forint. Ezt állapította meg az egyik építőipari felméréseket végző cég tanulmánya.

- A beruházást tervezők két szempontot vesznek figyelembe. Egyrészt nyílván nézik azt, hogy milyen időintervallumban fog megtérülni a projekt. De azt vettük észre, hogy a  tervezgetők számára sokkal fontosabb az, hogy amikor beruházást lebonyolította, akkor már az első fűtési hónapban jelentős költségmegtakarítást érezhessen - mondta a Build-Communication Kft. tulajdonosa, Rajki Diána.

A panelek és a téglaépítésű társasházak jó példaként szolgálhatnak. Kaposváron az elsők között kezdték meg ezek felújítását.   

Családi házak esetében a szigetelés, a nyilászárócsere és egy kondenzációs kazán beszerzése összesen mintegy 2 és fél millió forintba kerül. Erre akár kamattámogatott hitelt is fel lehet venni.

Címkék: nyílászáró, csökkentés, energia, rezsi, beruházás, gazdaság