Ezzel összesen több mint 200 milliós fejlesztés érkezett Somogyba.

Egy mernyei tömegkarambolhoz sietett a kaposvári tűzoltóautó még tavaly decemberben, amikor megcsúszott a tükörjégen, és felborult. Totálkárosra tört, azóta sem sikerült felújítani.

Emiatt barcsi és siófoki kocsikat használtak a kaposvári tűzoltók. Két hete egy nagybajomi tűznél kénytelenek voltak egy régi autót használniuk.

Most viszont megérkezett az új, 90 millió forintot érő tűzoltóautó. 2 ezer liter vizet szállíthat, hab-vízágyúja is van. Számítógéppel vezérelhető.

- Egy olyan új, XXI századi technológiai berendezéssel bővült a gépjárműfecskendő eszközpalettája, ami egy számítógépes rendszer, a Cerberus, ez világszínvonalú - mondta a Kaposvári Tűzoltóság kirendeltség vezetője, Gulyás László.

A vezetőfülkében és a kocsi végében lévő számítógép egyebek mellett a szivattyú indítására, és a víz nyomásának szabályozására szolgál az oltásnál, ezt eddig kézzel kellett megoldaniuk a tűzoltóknak.

Februárban villanyoszlopnak hajtott egy bikaspermát szállító kisteherautó Ádándnál. A szállítmány hűtésére szolgáló nitrogén szivárogni kezdett. A megyei katasztrófavédelem akkor egy 20 éves mobil laborral szállt ki. A következő bevetésre viszont már a 120 milliós Land Roverrel mennek: - Mobilinternettel, nyomtatóval, szkennelővel, laptoppal ellátva. Ez azt jelenti, hogy a helyszínen hozzáférünk bármilyen információhoz. El kell mondanom, hogy veszélyes anyag beazonosítására alkalmas - tette hozzá a Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság sajtószóvivője, Gaál Attila.

A veszélyes anyagokat szállító járműveket is ellenőrzik a mobil laborral, ezeket hőkamerával, távcsővel már 100 méterről megfigyelhetik. Radioaktív sugárzás mérésre is alkalmas a labor. A két új jármű néhány héten belül munkába állhat, miután a kezelőik levizsgáznak a gépek kezeléséből.

Kattintson az alábbi képre és nézze meg a csúcstechnikát!

 

 

Címkék: 200, fejlesztés, millió, autó, tűzoltóság, gazdaság