19.15

Nézze meg az időjárásról készült videónkat:

 

18.20

 

A Somogy megyei katasztrófavédők 20 esetben vonultak árokbacsúszott autók mentésére, főként Marcali körzetében a nap folyamán. Személyi sérülés és komolyabb anyagi kár nem történt.

18.00

Megye szerte minden út jól járható, kivéve a csákányi útszakaszt, mely szerdáig biztosan lezárva marad. Az erős szél is kezd alábbhagyni, ezért a hóátfúvások is megszűnnek lassan. Az éjszaka folyamán komoly fagyások várhatók. Jelenleg 29 munkagép dolgozik a közutakon - tájékoztatott a közútkezelő diszpécserszolgálata.

16.00

Már sehol nem havazik Somogyban. A melegedő hőmérséklet is kedvez az utak állagának javításában, a közút munkagépei pedig több helyen megkezdték az aszfalt sózását is. A 7-es út Csákány felé vezető szakasza továbbra is lezárás alatt áll, és előreláthatólag ez jó ideig így is marad, az utat ostromló hófúvás miatt. Továbbra is a Nemesdéd-Vése, a Csokonyavisonta-Somogyaracs és a Csurgó-Somogybükkösd szakaszok a legnehezebben járhatók a megyében, de a helyzet dél óta sokat javult. Jelenleg is csaknem 90 munkagép dolgozik az utakon - tudtuk meg a közútkezelő diszpécserszolgálatától.

Havazás

Havazás

14.00

A kaposvári Városgazdálkodási Zrt. teljes gépparkja, és teljes személyi állománya folyamatosan járja az utakat. Továbbra is narancssárga riasztás van érvényben a hóátfúvások miatt a megyében.

Az M7-es autópálya megyei szakaszát több munkagéppel folyamatosan tisztítják, a Köröshegyi Völgyhídon ismét 60 km/h-s sebességkorlátozást vezettek be.

12.30

Nézze meg a Porrogszentkirálynál készült videónkat:

 

12.15

A havazás enyhülésével a szél folyamatosan erősödik, ezért a délutáni időszakban a hóátfúvás jelenti a legnagyobb veszélyt. A szél jelenleg nyugaton fúj a legerősebben. A Nemesdéd-Vése közötti útszakasz csak egy nyomon járható. A Csákány és a 7-es főút közötti szakaszon a hóátfúvás annak ellenére komoly fennakadást okoz, hogy a Magyar Közút gépei folyamatosan dolgoznak, az utat ezért lezárták. A Csurgót Somogybükkösddel összekötő szakasz nagyon nehezen járható. Csokonyavisonta - Somogyaracs közötti szakaszán hókotrók dolgoznak. Itt is számítani lehet az útszaksz lezárására - tájékoztatott a közútkezelő diszpécserszolgálata, valamint a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószolgálata.

11.45

A havazás és a hófúvás a megyei katasztrófavédőknek is adott munkát a délelőtt folyamán. Kaposvár belvárosában a Tesco mellett egy kamion megcsúszott és keresztbefordult a Kanizsai úton.

A Szenyéri emelkedőn szintén kamionok akadtak el az úton. A Porrogszentkirály-Csurgó és a Zamárdi-Szántód szakaszon autók akadtak el, valamint az utóbbi útvonalon egy autó becsúszott az árokba - tudtuk meg a Somogy Megyei Katasztrófavédelem ügyeletétől.

11.30

A Kapos Volán Zrt-től megtudtuk: nehezen megközelíthető szakasznak számít a Nikla-Hódosház és a Somogyszentpáli bekötőúti szakasz, ennek ellenére a buszok közlekednek továbbra is ezen a vonalon. A Csákány és a 7-es számű főutat összekötő szakasz az erős hófúvástól járhatatlanná vált.

Kaposvár környékén nehezen járható a Gödre-Szentbalázs közötti szakasz és a Kercseligeti bekötőút.

Nagyatád körzetében a Nagyatád-Berzence, a Nagyatád-Babócsa és a Porrogszentkirály-Somogybükkösd szakaszon nehezíti a közlekedést a szélsőséges időjárás

10.00

Az éjszaka folyamán 8-12 cm hó hullott Somogyban. Az utak megtiszításán megyeszerte 92 darab munkagép dolgozik jelenleg. Az útviszonyok Vése-Nemesdéd, Barcs- Babócsa és a Babócsa-Csokonyavisonta útvonalon a legrosszabbak. A szakaszok itt nehezen járhatók az erős hőátfúvások miatt. Nemesdéd, Vése, Bánya, Kaposdada, Porrogszentkirály, Somogybükkösd, Felsőbogátpuszta és Szenta településekre a Volán járatok reggel nem tudtak bemenni. Elzárt település nincs a megyében.

A mentőszolgálat tájékoztatása szerint, a riasztások száma csaknem 20 százalékkal megnőtt a szokásoshoz képest az utóbbi pár napban. Főként gyalogosok sérültek meg a havas csúszós utakon. Sokan zúzódásokkal, végtagsérülésekkel és törésekkel kerültek kórházba.

9.45

Több mint 20 helyre önmentesítő anyagot helyez ki ma Kaposvári Városgazdálkodási Zrt. a bajba jutott autósok segítésére. Ezek elsősorban a város meredek útjain, utcáin lesznek kirakva, akinek szüksége van rá, térítés mentesen használhatja.

A társaság éjjel- nappal dolgozik, maximális gépparkja és a teljes személyi állomány az utakat járja. Eddig annyi havat takarítottak el, mellyel a Sávházat tízszer meg lehetne tölteni. Folyamatosan dolgoznak a gépek és az emberek, a kritikus helyeket naponta többször is végigjárják.

8.00

A délutáni órákig a Dunántúlon még további havazás várható (5-10 cm), a nagyobb mennyiség a nyugati területeken valószínű.

A Dunántúl délkeleti, illetve északkeleti részének kivételével a délutáni, esti órákig a 40 km/h feletti széllökések hóátfúvást okozhatnak. Elsősorban Zalában, ill. Somogy nyugati, északnyugati részén a viharos széllökések magasabb hótorlaszokat építhet.

A Nyugat-Dunántúlon (GY.M.S., Vas és Zala megyében) helyenként 60-80 km/h-s, északkeleten 60-75 km/h-s széllökések kísérik a délutáni, kora esti órákig az északi, északkeleti szelet.

Keddtől néhány hétre leáll a Szántód és Tihany között közlekedő balatoni komp - tájékoztatott Szabó Zsolt, a Balatoni Hajózási Zrt. központi állomásfőnöke.

A meteorológiai előrejelzések szerint a Balaton térségében még napokig mínusz 20 Celsius fok körüli hőmérséklet várható, vagyis fokozódik a jegesedés, ezért döntött úgy a cég vezetése, hogy átmenetileg, előreláthatólag 3-4 hétig szüneteltetik a kompjáratot.

Címkék: hóátfúvások, másodfokú riasztás, komp, Somogy, , gazdaság