Mintegy 1500 darab NABI által gyártott autóbusz járja Los Angeles utcáit, ellátva a tömegközlekedési feladatokat. Ennek csaknem a harmadát Kaposváron készítették. Az itteni üzemcsarnokban elkészült az új busz prototípusa. Az amerikai igényeknek megfelelően 12 méteresre tervezték.

Abban reménykednek, hogy mivel a 45 lábas composit autóbuszokkal nagyon jó referenciát szerzett a NABI Amerikában, jó esélyük lehet, hogy a 40 lábassal is ott lehetnek.

A vázszerkezet mintegy 700 kilogrammal könnyebb, ezért az üzemanyag fogyasztása is gazdaságos. A NABI nagy reményekkel néz az újabb gyártás elébe.

Nem csak a cég vezetése, hanem nagyon sok kaposvári is várja a pályázattal kapcsolatos jó híreket. Ez legkorábban december közepére érkezhet el Kaposvárra. Ezt követően élettel és munkával telhet meg a kaposvári üzemcsarnok.

nabi


Ha nyernek a los angeles-i közbeszerzésen, minden eddiginél több kapacitásra lesz szükség.  

- A 700 darabos darabszámot 3 éven belül le kell gyártani, ami egy óriási kihívás, tehát további szerszámgarnitúrákat kell legyártatni és gyártásba venni, annak érdekében, hogy ez a 700 darab 3 éven belül legyártható legyen - mondja a kaposvári NABI Kft. gyárigazgatója, Pais Nimród.

A bizakodás ellenére most leépítéseket hajt végre a gyár. A korábbi 227 dolgozóból mára 84 maradt. Közülük napokon belül több mint 30, majd a hónap végén újabb 40 embert bocsátanak el. Vagyis tízen maradnak. Ha nem sikerül az amerikai üzlet, akkor a nemrég bemutatott Syrius hazai sikerében bíznak. Amennyiben a gazdasági helyzet és a magyarországi személyszállítási cégek megrendelései indokolttá teszik, ezeket a járműveket Kaposváron gyártanák.

Címkék: amerikai szerződés, buszgyártás, prototípus, NABI, Kaposvár, gazdaság