18:55

Néhány kép arról, hogy is fest a sétáló utca környéke:


Kattintsont a galériánkért!Kattintsont a galériánkért!Kattintsont a galériánkért!Kattintsont a galériánkért!Kattintsont a galériánkért!
Kattintsont a galériánkért!
A galéria megtekintéséhez kattintson a képre!



17:30

Amit nem láthattunk tegnap: munkában a Somogy Megyei Operatív Törzs.

IMG_1623.JPG


IMG_1654.JPG


IMG_1653.JPG


16:51

Szita Károly, polgármester úr is terepszemlét tartott ma reggel a városban: Mindenhová, a kertvárosi részekbe is el tudtunk jutni rendben és ezúton szeretném megköszönni a város lakóinak és kollégáimnak a munkáját. A fél nap alatt lehullott 20 cm-es hó ellenére is gyorsan járhatóvá váltak még a kritikusabb, dombvidékes útvonalak is. A munka természetesen még folytatódik, kézi erővel megtisztítunk minden gyalogosátkelőt és buszmegállót is - számolt be az aktuális helyzetről Kaposvár polgármestere, saját Facebook oldalán.




16:44

A vasúti forgalom is helyreállt mostanra. Eltávolították a felsővezetékre és a sínekre dőlt fákat a 60-as vasúti fővonal gyékényesi pályaszakaszáról. Részletek itt!

16:28

És ez a helyzet most Somogy megye útjain és dombjain:


16:19

A meteorológiai szolgálat tájékoztatása szerint: a Dél-Dunántúlon megszűnik a havazás. Szombaton a Dunántúl déli és nyugati részén, illetve az északkeleti megyékben az erős, olykor viharos északi, északkeleti szél hófúvást, a vastag hóval borított zalai és somogyi tájakon erős hófúvást okoz. Éjszaka mindenütt mérséklődik a szél, megszűnik a hófúvás.

A hőmérséklet szombat éjszaka a vastag hóval borított Dél-Dunántúlon mínusz 15 Celsius-fok alá süllyedhet.

16:08

A Kötelesek még mindig munkában. Ezúttal Kaposváron a Kanizsai úton mentettek egy keresztbe fordult nyerges vonatót  a Kaposvári Hivatásos Tűzoltósággal együttműködve.

Kötél


15:25

Mutatunk két újabb képet a hófödte tájról:

fotó 1.JPG


fotó 2.JPG


13:39

Sikeresnek nevezte a havazás során végzett munkákat és egyben összegezte is a tegnapi nap történéseit Bakondi György, országos katasztrófavédelmi főigazgató. Részletek itt!

12:26

Délután 16 órától ismét fizetőssé válik az M6 és M7 jelzésű autópálya a teljes szakaszon. A Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. pénteken 17 órától az ország dél-nyugati megyéiben kialakult helyzet miatt a két autópályán az M0 körgyűrűtől díjmentessé tette a közlekedést. Mostanra a déli országrészben normalizálódtak a közlekedés feltételei, így azokon zavartalanul, de díjfizetés ellenében lehet haladni.

12:22

És egy rövid videó arról, ahogy egy bajba jutott kamionoson segítettek tegnap Kaposfőnél:



12:21

Belezna és Őrtilos között még dolgoznak a szakemberek a vasúti forgalom helyreállításán. Bővebben itt!

11:58

Egy magatehetetlen férfit találtak egy járda melletti havas területen ma hajnalban a nagyatádi rendőrök, aki elmondta, hogy miközben havat lapátolt megcsúszott, elesett és már nem tudott felállni.

Az egyenruhások a helyszínre hívták a Mentőszolgálat munkatársait, akik egészségügyi ellátása céljából kórházba vitték. 

11:35

A Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságtól is szereztünk néhány fényképet a tegnapi bevetéseikről:

 

 


Kattintson a galériáért!Kattintson a galériáért!Kattintson a galériáért!Kattintson a galériáért!Kattintson a galériáért!Kattintson a galériáért!
Kattintson a galériáért!
A galéria megtekintéséhez kattintson a képre!


11:32

Közben újabb áramszünetről érkezett hír: 177 fogyasztó maradt áram nélkül Drávaszentesen. A áramszolgáltató munkatársai dolgoznak a transzformátor meghibásodásának kijavításán, a helyreállítást előreláthatóan délre elvégzik.


11:25

A hóhelyzet kezelését végzi a Somogy Megyei Operatív Törzs


A Somogy Megyei Operatív törzs január 24-én pénteken 5 órától megkezdte működését. A törzs munkájában részt vesznek a hóhelyzet kezelésében érintett szervezetek (a Kapos Volán Zrt., a Magyar Közút Nonprofit Zrt, a MH 64. Boczonádi Szabó József Logisztikai Ezred, Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság és a Somogy Megyei Védelmi Bizottság titkársága) képviselői, munkájuk révén biztosított a folyamatos kapcsolattartás, a pontos és gyors információáramlás a szervek közt. Részletek itt!


11:11

Szerencsére nagyon aktívak vagytok és folymatosan érkeznek a képek a tegnapi havazásról. Természetesen továbbra is várjuk őket az info(kukac)kapos.hu címen vagy a KaposPont facebook oldalán. Ezúttal Kiss Gábor képeit mutatjuk meg nektek:


Fotó: Kiss GáborFotó: Kiss GáborFotó: Kiss GáborFotó: Kiss GáborFotó: Kiss Gábor
Fotó: Kiss Gábor
A galéria megtekintéséhez kattintson a képre!




10:52

 


A KÖTÉL speciális mentői rendíthetetlenül dolgoznak. Ezúttal egy bajba jutott sószórót mentettek:



10:48

Havazásra egyelőre nem kell számítanunk, ellenben akár  -20 fokot is mutathat a hőmérő higanyszála - többek között eről is írt legújabb előrejelzésében Szalinay Tibor, a KaposPont időjósa. Bővebben itt!


10:25

Ha a meleg szobából néznétek meg mi a helyzet a Kossuth téren itt egy kis segítség! (Kattintsatok a képre és már indul is webkameránk)

kamera



10:12

Somogy, Tolna és Baranya megye védelmi bizottsága a mai napon délelőtt 10 órától feloldotta a 7,5 tonnát meghaladó tehergépjárművek mozgását tegnap elrendelő tilalmat. A kamionok közlekedését a három megye útjain pénteken függesztették fel az intenzív havazás miatt, ezeket a járműveket kényszerpihenőkbe terelték. Az időjárási viszonyok javulása, az elakadt járművek kiszabadítása és az utak megtisztítása után a kamionok folytathatják az útjukat.

08:40

És íme az elmúlt 24 óra számokban:

Somogy megyében az elmúlt 24 órában 10-30 centiméter hó hullott. A megyei tűzoltó egységek hóban elakadt, árokba csúszott és balesetet szenvedett személygépjárművek, kamionok és autóbuszok mentését, valamint forgalmi akadályt képező kidőlt fák, leszakadt faágak eltávolítását végezték.

A megyében 80, a téli időjárással összefüggő beavatkozás történt. A katasztrófavédelem egységei és az önkéntes tűzoltó egyesületek tagjai 37 esetben útra, vasúti sínekre és felsővezetékre borult fa eltávolításához vonultak. 26 személygépjármű és 9 elakadt vagy balesetet szenvedett kamion műszaki mentését végezték az egységek, valamint 6 árokba csúszott autóbuszt vontattak ki.

Két esetben beteget szállító mentőt szabadítottak ki a hó fogságából. Egy esetben pedig a mentőkkel együttműködve magasból mentést hajtottak végre a tűzoltók, emelőkosár segítségével hoztak ki egy eszméletlen személyt a 8. emeleti lakásából.

08:55


Minden út járható Kaposváron, körbeértek a hókotrók a városban. A KVG Zrt. gépei egész éjjel dolgoztak, így nem csak a főközlekedési utakat, hanem a mellékutcákat is letolták. Jelenleg is végzik a síkosságmentesítést. Több mint 50 hómunkás is dolgozik reggeltől. Ők a járdákat, zebrák környékét, buszöblöket, parkolóhelyeket takarítják. A helyi tömegközlekedés buszai mindenhol járnak. Késésekre nem kell számítani. A havazás éjfél után állt el, 20 centiméter körüli a hóvastagság. Ma az erős szél nehezítheti a közlekedést.

07:25

A rendkívüli időjárási helyzetre való tekintettel az BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Somogy, Tolna és Baranya megyében elrendelte a 7.5 tonnánál nehezebb kamionokra vonatkozó tilalmat. Zala megyében ezt a tilalmat 2014.01.25. 3.00 órakor feloldották.

A korábbi kamionkorlátozást, miszerint Szlovénia és Horvátország felől nem léphetnek be az országba nehézgépjárművek, hajnal 3.00 órától feloldották.

Továbbra is érvényben van az M6-os, M60-as valamint az M7-es és M70-es autópályák díjmentesítése, azaz visszavonásig a felsorolt autópályákon nem kell úthasználati jogosultságot vásárolni.


06:45

A katasztrófavédők összegezték a tegnapi nap legfontosabb történéseit: Bővebben itt!


06:30

Szombat reggel feloldotta az Országos Meteorológiai Szolgálat a hófúvás veszélye miatt kiadott másodfokú, narancs riasztást a megye egyes térségeire. A Marcali és a Csurgói járásra továbbra is másodfokú, narancs riasztás van érvényben hófúvás veszélye miatt. A megye többi térségére fenntartják az elsőfokú, citrom riasztást - gyenge hófúvásra lehet számítani, a friss hóval fedett területeken a szél alacsony hótorlaszokat emelhet.


1:30

Több olyan településen helyreállt az áramszolgáltatás Somogy megyében, ahol korábban kidőlt fák és letört faágak szakítottak le villanyvezetéket és okoztak áramkimaradást. A korábbi nyolcból már csak négy településen nincs áram. Bakházán és Rinyabesenyőn 97 fogyasztót érint még a kiesés – itt az előrejelzések szerint az áramszolgáltató szakemberei egy órán belül végeznek a helyreállítással. Vízváron és Bélaváron 230 fogyasztót érint az áramszünet, a községben négy szakember dolgozik a javításon.

Ladon és Pogányszentpéternél újra haladhat a forgalom.

23:40

Hét szerelvény vesztegel a Kaposvár és Gyékényes közötti állomásokon, mert Őrtilos és Gyékényes között péntek este több helyen fák dőltek a sínekre, illetve leszakadt a felsővezeték - közölte Peiper Károly, a Mávinform sajtóügyeletese az MTI-vel.

Ismertetése szerint a fák eltávolításáig, valamint a felsővezeték javításának befejezéséig továbbra sem lehet visszakapcsolni az áramellátást a vezetékhálózatban, így az állomásokon - Belegnél, Somogyszobnál, Csurgónál és Gyékényesnél - veszteglő szerelvények nem tudnak továbbhaladni. A vasúttársaság és a tűzoltóság munkatársai nagy erőkkel dolgoznak a helyreállításon, a munka a reggeli órákig is eltarthat.

A vonatok az állomásokon várakoznak, a fűtés mind az állomásokon, mind a vonatokon üzemel. A vasúttársaság folyamatosan tájékoztatja a katasztrófavédelmet is.

A nagyatádi rendőrök megnyugtatták az utasokat, és részletesen tájékoztatták őket a hosszas várakozás okáról. A rendőrkapitányság vezetője kinyittatta a közeli kisboltot, ahol az utasok élelmiszert vásárolhattak, valamint felajánlotta, hogy amennyiben bárkinek orvosi ellátásra van szüksége, úgy annak biztosítása érdekében is megteszi a szükséges lépéseket. Több ember jelezte, hogy a mobiltelefonja lemerült, ezért az egyenruhások a rendőrség épületében lehetőséget biztosítottak a telefonjaik feltöltésére. A jelenlegi információk szerint a vonat a reggeli órákban tud csak tovább indulni.
23:00

Somogy megye nyolc településén, Bakházán, Rinyaújnépen, Somogyaracson, Nagyatádon, Somogyszobon, Berzencén, Gyékényesen és Lábodon összesen 2114 fogyasztónál nincs áram a téli időjárás miatt. Az E.ON a hiba elhárításán dolgozik.

A Kötél életmentők legutóbb Antalszálláson egy csúnya buszkarambolnál segédkeztek.



22:43


Nincs járhatatlan útszakasz Somogy megyében. Ahogy arról korábban beszámoltunk, a hóátfúvások miatt Nagybajom és Csököly között, Kiskorpád és Gige között, valamint Csököly és Gige között hóátfúvás miatt járhatatlanok voltak az utak, ám a Magyar Közút Nonprofit Zrt. a helyszínre irányította gépeit és eltakarította a havat - közölte a KaposPonttal a Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság  szóvivője, Bázelné Mihályka Szabina.

22:29

Megcsúszott tehergépjárművek miatt torlódásre kell számítani a 67-es főúton a 25-ös és a 37-es km-nél - írja az Útinform.

22:20

Közben kaptunk egy rövid hangulatkeltő videót a Fonyód Televíziótól is azt ottani helyzetről:



22:00

Így fest Kaposvár most este az enyhülő hóesésben:

 


Kaposvári helyzetKaposvári helyzetKaposvári helyzetKaposvári helyzetKaposvári helyzetKaposvári helyzet
Kaposvári helyzet
A galéria megtekintéséhez kattintson a képre!

 

Alább pedig megnézhetitek, hogy miért is állt a forgalom az M7-esen késő délután:

D__VG20140124058.jpg



D__VG20140124053.jpg



(MTI Fotó: Varga György)

 

21:26

Pénteken 20:30 óráig összesen 66 esetben riasztották a Somogy megyei tűzoltó egységeket hóban elakadt, árokba csúszott és balesetet szenvedett járművek mentésére, illetve vasúti sínekre, útra dőlt fák eltávolításához.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. Somogy Megyei Igazgatósága jelenleg 30 saját munkagéppel és további 62 bérleménnyel Somogy megye útjain, az autópálya tisztítását további 13 járművel végzik. A legkritikusabb útszakaszokra (például a 66-os számú főút Szentbalázs-Gödre, 67 számú főút Simonfa-Bőszénfa) egy-egy hóeltakarító munkagépet irányítottak.

A 7,5 tonna össztömeget meghaladó gépjárművek forgalmi tilalma továbbra is érvényben van. A korlátozás a tömegközlekedési járművekre nem vonatkozik. A hatóságok a kamionokat a kijelölt szükségparkolókba irányítják.

21:20


Megérkezett a kaposvári városháza legfrissebb közleménye: egész éjjel megy az összes rendelkezésre álló hótoló, sószóró gép Kaposváron. Az előrejelzések szerint éjfélig esni fog a hó. A hóeltakarítást ezután tudják érdemben végezni a szakemberek. A csapadék megszűnte után 6-8 órára van szükség ahhoz, hogy helyreálljon a rend az összes kaposvári főközlekedési úton. A Városgazdálkodás gépei egyébként már párhuzamosan takarítják a mellékutakat is. Mindenhova elérnek, addig a lakosság türelmét kérik. 

A tömegközlekedés buszai csupán pár perc késéssel közlekednek. Már a töröcskei és Lonka-hegyi emelkedőre is felmennek. A buszvezetők elmondása szerint legtöbbször az autósok miatt akadtak el, akik nem az útviszonyoknak megfelelően közlekedtek.
20:38

Folyamatosan enyhól a hóesés. Nézzük hát, mi is történt eddig. A mai nap leglátványosabb és legbosszantóbb eseményeit gyűjtöttük egy csokorba:



20:34

Vége az útzárnak Taszárnál. Újra járható a 61-es.

20:28

Ha valaki a zord idő ellenére is útra kelne, itt a legfrisebb utinform jelentés:


372 munkagép dolgozik az utakon országszerte. Az M1-es és az M5-ös autópálya végig sónedves, az M6-os Tengelicnél havas, utána végig hókásás, az M7-es sónedves, a fonyódi szakasz latyakos, Eszteregnyénél hókásás. Jelenleg 372 munkagép dolgozik azon, hogy a síkosság sehol se alakuljon ki.

A főutak a Dunántúlon a Balatontól északra sónedvesek, a déli területeken latyakosak, vagy hókásásak. Havas a burkolat Vasvár, Dunaújváros, Kaposvár, Pécs és Szentlőrinc környezetében. A délkeleti területeken sónedves, latyakos burkolatra kell számítani.


20:21

Jákó és Csököly továbbra is el van vágva a külvilágtól. A katasztrófavédelem tájékoztatása szerint egy hómaró már dolgozik az út megtiszításán.

20:16

8-10 helyszínen is mért hóvastagságot időjósunk, Szalinay Tibor. Az átlagolt értékek alapján 24-25 cm a hó hullott somogyban! A következő órákban fokozatosan gyengül a havazás és a súlypontja keletre tevődik át. A hajnali órákig még 3-5 cm hó hullhat. A szél még erős lesz, emiatt továbbra is lehet hófúvás - figyelmeztet Szalinay Tibor.

20:04

Így mentették a buszt a Kötelesek:
19:54

Ismét zavartalan a forgalom az M7-es autópályán.  Mint arról korábban beszámoltunk: egy kamion keresztbe fordult az úttesten, egy másik pedig az árokba csúszott a Budapest felé vezető oldalon.


19:51

Továbbra is intenzíven havazik Kaposváron. A tömegközlekedési Zrt.-től azt a tájékoztatást kapta a városháza, hogy úgy tűnik lassan helyre áll a rend a közlekedésben. Már csak 10 perces késésekre számíthatnak az utasok. Több helyen is elindult a forgalom. A töröcskei és a Lonka-hegyi tető azonban még mindig kritikus.  

A folyamatos havazás miatt a 18 hótoló, sószóró gép egész éjjel dolgozni fog a város útjain. Elsősorban a fő közlekedési utakat takarítják, ezután mennek az alsóbb rendű utcákba. Reggel pedig újabb hómunkások állnak munkába a buszöblök, járdák takarítására - derül ki a városháza legfrissebb közleményéből.

19:44

Nagybajom és Csököly között, Kiskorpád és Gige között, valamint Csököly és Gige között hóátfúvás miatt továbbra is járhatatlanok az utak. A Magyar Közút Nonprofit Zrt. lehívható gépeit a helyszínre ködte a hó eltakarítására.


19:42

62 perces késéssel indult tovább az a személyvonat Somogy megyében, amely elé egy fa dőlt péntek kora este, a vízvári és a berzencei állomás között, Somogyudvarhely megállóhelynél. A szerelvény a vágányon vesztegelt, míg a csurgói önkormányzati tűzoltóság egysége és a berzencei önkéntes tűzoltók összesen 9 fővel megtisztították a síneket.

19:23


A 61-es főút 112-es kilométerszelvényében - Taszárnál - egy tehergépjármű pótkocsija a vízelvezető árokba csúszott. A műszaki mentés idejére teljes útlezárás van érvényben.

A városházáról is folyamatosan kapjuk a Kaposvárt érintő információkat. Amint érkezik a következő, közzé tesszük!

 

19:16


Utak váltak járhatatlanná a hófúvás miatt.

A Nagybajom és Csököly közötti 6618-as összekötő út, a Kiskorpád és Gige közötti 6617-es összekötő út, valamint a Gige és Csököly közötti szám nélküli összekötő út hóátfúvás miatt személygépjárművel járhatatlan. Gige Kadarkút irányából közelíthető meg.

A 6701-es út Juta és Osztopán közötti szakaszán hóátfúvásra kell számítani, mely jelentősen nehezíti a forgalmat. A rendőrség kéri a gépjárművezetőket, hogy az érintett útszakaszon fokozott körültekintéssel közlekedjenek!



19:14

Most aztán tényleg nem unatkoznak a kaposvári életmentők. Busz borult az árokba az Egyenesi úton.


(Fotó: KÖTÉL Facebook)


19:12


Fa dőlt a vasúti sínre Somogy megyében a vízvári és a berzencei állomás között, Somogyudvarhely megállóhelynél péntek kora este. A Pécs és Nagykanizsa között közlekedő személyvonat időben meg tudott állni, baleset nem történt, a szerelvény a vágányon vesztegel.


19:01

Nem pihennek a Kötelesek. Ezúttal a Füredi csomópontból töltöttek fel képet a Facebookra:



18:58

Továbbra is rendületlenül havazik Kaposváron. A tömegközlekedés járatai továbbra is 15 perces késésekkel közlekednek. Bővebb infók itt!

18:47

A 6607-es úton Lad belterületén az úttest egyik felét két kamion foglalja, a forgalom félpályán halad.

A 61-es főút 181-es kilométerszelvényében Pogányszentpéter külterületén szintén elakadt egy kamion az úton, a forgalom ott is félpályán halad - tudtuk meg a rendőrségtől.



18:37

Mernyén járt a KÖTÉL Egyesület. Mint azt gy olvasónktól megtudtuk, a somogyi településen felborult egy autó. Úgy tudjuk senki sem sérült meg.



18:29

Ahogy azt korábban közöltük, a rendőrség lezárta a Patosfára érkező forgalmat. Ezt a korlátozást most feloldtották. Újra elérhető a település!


18:25

Totális volt a káosz, a havas úton buszok és kamionok akadtak el, amiket végül a tűzoltók vontattak fel - írja Kiss Ferenc olvasónk levelében a szenyéri lejtőn kialakult délutáni helyzetről. Egy kisebb galériát is csatolt az üzenethez:


Fotók: Kiss FerencFotók: Kiss FerencFotók: Kiss FerencFotók: Kiss FerencFotók: Kiss FerencFotók: Kiss FerencFotók: Kiss FerencFotók: Kiss Ferenc
Fotók: Kiss Ferenc
A galéria megtekintéséhez kattintson a képre!



18:17


Hófúvás veszélye miatt másodfokú, narancs riasztást adott ki péntek délután 18 óra 06 perckor Baranya, Somogy és Tolna megye egyes területeire az Országos Meteorológiai Szolgálat.  A viharos szél ugyanis magas hótorlaszokat emelhet.
18:13

Ahogy azt korábban közöltük, a 61-es főúton Baté és Mosdós közötti útszakaszon egy kamion elakadt, ezért teljes útlezárás volt érvényben. Ezt most feloldották. A forgalom ismét zavartalanul halad.

17:50

Kisebb-nagyobb késésekkel közlekednek a buszok és a vonatok. Van azonban olyan település, amit a Kapos Volán járatai már nem tudnak megközelíteni. Részletek itt!

17:45

A Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. 17 órától visszamenőleg ingyenessé tette a közlekedést az M6-os és az M7-es autópályán az M0-s körgyűrűtől. Az intézkedés visszavonásig van életben.

17:30


Somogy megyében a 67-es főút Kaposfüred és Somogyaszaló közötti útszakaszán félpályás útlezárás van érvényben, a fogalom lépésben halad.

Baté és Mosdós közötti útszakaszon a 61-es főúton egy kamion elakadt, teljes útlezárás van érvényben, a forgalom elterelésére nincs lehetőség.

Patosfára a rendőrség a forgalmat nem engedi be, az út járhatatlan. A forgalamt Barcs, valamint Kaposvár felé terelik vissza.
17:09

Kaposváron, 16 óráig, átlagban 16-18 cm hó hullott. A ciklonnak még mindig van csapadék utánpótlása. Előreláthatóan, 20- 22 óráig még folytatódhat az intenzív havazás,többfelé újabb 10-15 cm friss hó is hullhat még. A szél továbbra is erős marad, így további hófúvásokra kell számítani. Az éjszakai órától a ciklon, középpontjával kelet felé helyeződik, így folyamatosan gyengül a havazás, reggelig már csak gyenge intenzitás fordulhat elő. Összességében, Kaposvár és környékén, valamint a megye déli tájain, az össz. hómennyiség elérheti a 25-30 cm-t is! A megye északi tájain ennél kevesebb hó várható. Szombat reggel már megszűnik a havazás, napközben felszakadozhat a felhőzet. A szél eleinte még erős marad, így további hófúvásokra kell készülni. A ciklon hátoldalán szibériai levegő érkezik hozzánk! Vasárnap és hétfő virradóra, a derült, szélcsendes, vastag hóval borított tájakon, Kaposvár és környékén is, akár -20 fokig is süllyedhet a hőmérő higanyszála - írja a KaposPont időjósa, Szalinay Tibor.
frissradar
Friss radarkép: látható, hogy a beragadt térségünk fölé a az intenzív csapadékgóc.(zöldes szín) A következő órákban további intenzív havazás várható.

16:59

Véget ért a műszaki mentés a Deseda tónál.
Újra közlekedhetnek a 67-es főközlekedési úton a járművek Kaposfüred és Mernye között. A helyszínen tartózkodó kollégánktól megtudtuk, hogy óriási a kocsisor. A tűzoltók egyenként próbálják meg felvontatni a kamionokat az emelkedőn.

Ezzel egy időben Bárdudvarnok külterületén műszaki mentés miatt  csak szakaszosan halad a forgalom.

Valamint Baté és Mosdós között egy keresztbe fordult kamion teljesen elzárja az útpályát a forgalom elől.

Az M7-es autópálya 168+800-as kilométerszelvényében a bal pályatesten - Budapest felé vezető oldalon - egy kamon keresztbe fordult az úttesten, egy másik pedig az árokba csúszott. A balesetben személyi sérülés nem történt. A műszaki mentés idején teljes útlezárás van érvényben. A forgalmat a rendőrség a 168-as kilométerszelvényben tereli le az autópályáról, oda a 160-as kilométerszelvényben a balatonfenyvesi felhajtónál lehet visszatérni.



16:49


Somogyban is kamionstopot vezettek be. A rendőrség legfrisseb tájékoztatása szerint, a 7,5 tonna össztömeget meghaladó gépjárművek részére Somogy megye valamennyi útján - az M7-es autópálya kivételével - forgalmi tilalom van érvényben. A korlátozás a megye összes útszakaszát érinti, ezért a forgalom elterelésére nincs lehetőség. A korlátozás hatálya alatt álló gépjárművek a tilalom feloldását követően haladhatnak tovább.

16:46

Újabb hótolók álltak hadrendbe. Így már 18 hótoló, sószóró gép dolgozik Kaposváron. Kettő kisgéppel a járdákat takarítja a KVG Zrt. 40 ember a buszöblöket, gyalogátkelőhelyeket hómentesíti. Részletek itt!
16:40

Áll a vonatforgalom a Dombóvár-Gyékényes vonalon, miután Murakeresztúr és Somogyszob között fa dőlt a felsővezetékre és zárlat keletkezett. Az utasoknak 80-100 perces késéssel kell számolniuk - tájékoztatta péntek késő délután Both Ferenc, a Mávinform sajtóügyeletese az MTI-t.

A fakidőlés miatt Somogyszob és Nagykanizsa, valamint Murakeresztúr és Somogyszob között pótlóbuszok viszik az utasokat. A korábban becsült 20-25 percről 80-100 percre nőtt a Dombóvár-Gyékényes vasútvonalon közlekedő szerelvények késése.

A MÁV szakemberei azonnal megkezdték a fa eltávolítását és a felsővezeték helyreállítását, amellyel várhatóan este 6 órára végeznek - közölte a sajtóügyeletes.

16:27

Munkában egy kaposvári hókotró, amit Szente-Varga Bálintnak sikerült is megörökítenie:



16:22

Teljes útlezárás az M7-esen! Összeütközött két kamion az M7-es autópálya Budapest felé vezető oldalán, Somogy megyében, Balatonújlaknál, a 170-es kilométerszelvénynél. A sztráda főváros felé haladó oldalát teljes szélességében lezárták.

16:00

Továbbra sincs nagyobb fennakadás Kaposváron a hó miatt.

Jelenleg 16 hótoló, sószóró gép dolgozik Kaposváron. Kettő kisgéppel a járdákat takarítja a KVG Zrt. Délutánra további gépek állnak be a munkába. 40 ember a buszöblöket, gyalogátkelőhelyeket hómentesíti.

A helyi tömegközlekedés buszai 10-15 perces késéssel közlekednek. A Töröcskei tetőn és a Lonka-hegyen kisebb fennakadások vannak. Valamint kamionelakadás miatt a toponári benzinkútnál a 8-18 járat vesztegel.

15:51

A Kaposvári Tömegközlekedési Zrt. legfrissebb tájékoztatása szerint a reggel óta tartó folyamatos havazás következtében egyre több a probléma. Elsősorban nem az utak állapota, hanem az elakadt gépjárművek miatt. Katt ide a részletekért!

15:40

Országszerte változatlanul fagypont alatti a hőmérséklet. A friss hóréteg általában 2–3 cm, de Nagyatád, Kaposvár, Tamási, Pécs és Sárbogárd környékén 5–10 cm-t mértek.

Az M7-es Martonvásár és Balatonvilágos között sónedves, a fonyódi és az eszteregnyei szakasz hókásás.

Országszerte kielégítőek a látási viszonyok. Zalaegerszeg, Keszthely, Nagykanizsa, Kaposvár és Pécs környékén, valamint az M7-es autópályán Eszteregnyénél közepes (100–300 m) a belátható útszakasz.

Árokba csúszott egy autóbusz Kadarkút és Mike között. A nagyatádi tűzoltók végzik a műszaki mentést. Személyi sérülés nem történt, de a busz a fél útpályát elzárja. Erőgépet hívtak a mentéshez.

Péntek délután három órától 60 km/órás sebességkorlátozás lépett érvénybe az M7-es autópályán a Kőröshegyi völgyhídon.

15:38

A 18-as járat épp a város felé haladna, de ez egyelőre komoly nehézségeket okoz.

toponár


15:32

Utasokkal teli autóbusz akadt el a Somogy megyei Bőszénfánál, a 67 -es úton. Kiszabadításukra a kaposvári hivatásos tűzoltók indultak a helyszínre.

15:29

Ha ön kamionos, és Baranyába utazna, ne induljon útnak. Ugyanis a szomszéd megye teljes területén megtiltották a 7,5 tonna össztömegű kamionok közlekedését, miután rendületlenül havazik, délutánra 5 centiméternyi csapadék hullott .

15:27

A Deseda tónál bekövetkezett közlekedési baleset miatt lezárták a 67-es főközlekedési utat a műszaki mentés idejére a Kaposfüred és Mernye közti szakaszon. Kérik az arra közlekedőket, hogy kerüljék el az érintett szakaszt!

15:10


A Rádió Most és a KaposPont közös mentőakciójának hála, sikerült az udvart is kimentenünk a hó fogsága alól :)

hólapátolás


15:04

A Dombóvár-Gyékényes vasútvonalon, Somogyszob és Csurgó állomások között 14 óra 10 perc óta zárlat miatt nincs a felsővezetékben áram. A mentesítő dízelmozdonyt megrendelték. Jelenleg 2 vonat áll a vonalon. 50-60 perc késéssel tudnak csak tovább közlekedni. Az erre közlekedő többi vonat utasai 20-25 perces késésre számítsanak a délutáni órákban.

A MÁV Zrt. szakemberei azonnal megkezdték a felsővezetéki zárlat okának kivizsgálását. A végleges megjavítást illetve helyreállítást 16 óra körüli időre ígérik.

14:52

"14:30-tól a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Somogy Megyei Igazgatóság igazgatójának javaslatára a Somogy Megyei Védelmi Bizottság elnöke Somogy megye területére – az M7-es autópálya kivételével - a 7,5 tonna össztömeget meghaladó gépjárművek forgalmi tilalmát rendelte el."

14:48

A Városháza tájékoztatása szerint Kaposváron reggel 6 órakor kezdték a síkosságmentesítési munkákat. A tömegközlekedési utakat már másodszor szórják végig. Téli gumival járhatóak a város útjai és egyelőre nincsenek nagyobb fennakadások.

14:42

időkép


Az Időkép csapata is itt van a környékünkön, meg is örökítettek egy árokba csúszott buszt Ráksinál.

14:37

Megjött a katasztrófavédelem összesítése a mai bevetéseikről:

"Január 24-én 14 óráig összesen 7 esetben riasztották a Somogy megyei tűzoltó egységeket, hóban elakadt, árokba csúszott és balesetet szenvedett járművek műszaki mentéséhez.

Enying külterületén, a 64-es főúton kamion és személygépkocsi ütközött. A személygépjármű utasa megsérült, őt a mentőszolgálat munkatársai kórházba szállították.

Gödre és Szentbalázs között is kamion és személygépkocsi ütközött össze. A káresethez a kaposvári tűzoltók és a Szentbalázsi Önkéntes Tűzoltó Egyesület tagjai vonultak. Személyi sérülés nem történt. A műszaki mentés idejére az érintett szakaszon teljes útzár van érvényben.

Barcson egy teherautó az árokba csúszott, mentésére a barcsi tűzoltók vonultak.

Csurgón 6-8 autó akadt el a Rákóczi utcában.

Barcson áramszünet van, amely 205 fogyasztót érint. A szolgáltató szakemberei dolgoznak a hiba helyreállításán."



14:25
Újabb kép a Kötél Mentőszolgálattól. Ezúttal a Füredi csomópontnál mentenek egy helyi járatos buszt:

kötél

14:24

Somogy megyében Gödre és Szentbalázs között egy személyautó és egy kamion összeütközött, az érintett útszakaszon teljes útzár lépett érvénybe!!

13:55
Jutában is fehérbe borult a táj:

Fotók: Vida AttilánéFotók: Vida AttilánéFotók: Vida AttilánéFotók: Vida Attiláné
Fotók: Vida Attiláné
A galéria megtekintéséhez kattintson a képre!

13:45



Megérkezett a ciklon intenzív csapadékrendszere. Innentől kezdve, tartós, intenzív havazás kezdődik, egyre erősebb széllel. A ciklon egyre hidegebb levegőt szippant be, így délután már fagy várható. A lehulló hó minősége egyre inkább porhó lesz, emiatt az erős szél, hótorlaszokat épít majd.

13:28

Elakadt buszt ment a Kötél Speciális Mentőszolgálat a Füredi fordulónál. Az imént töltötték fel az alábbi képet a Facebookra:



13:18

Dobrosi Zsuzsanna Homokszentgyörgy helyzetéről küldött fotókat. Mint írja: az utakat már vastag hóréteg borítja. És csak esik, és esik..

Fotók: Dobrosi Zsuzsanna Fotók: Dobrosi Zsuzsanna Fotók: Dobrosi Zsuzsanna Fotók: Dobrosi Zsuzsanna
Fotók: Dobrosi Zsuzsanna
A galéria megtekintéséhez kattintson a képre!

13:10

Kollégánk az ébédszünetről visszafele tartva is lőtt gyorsan pár képet az Ady Endre utcában és a Kossuth téren.

Fotók: Kontra GergelyFotók: Kontra GergelyFotók: Kontra GergelyFotók: Kontra GergelyFotók: Kontra Gergely
Fotók: Kontra Gergely
A galéria megtekintéséhez kattintson a képre!

12:55

Szenyéren ez a helyzet most. A képet köszönjük Simonné Kálfári Juliannának!

Simonné Kálfári Julianna


12:42

Somogy megye teljes területére citromsárga riasztást adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat 12:32-kor a hófúvás miatt!!

12:40



A friss radarképen jól látszik, hogy Kaposvártól délre kezd összeállni egy nagyon erős csapadékgóc.(zöld szín) A friss számítások szerint, a következő 1-2 órában eléri térségünket, és valószínűleg beragad felettünk. Ennek hatására tartós, erős havazás kezdődhet! A délutáni óráktól gyorsan fog gyarapodni a hóréteg, mivel közben megkezdődik a lehűlés is!

12:31

Ezeket a képeket pedig Táskai Tünditől kaptuk, amint Somogyváron épp belepi a hó a nemrég kinyílt aranyesőt!

Táskai Tündi fotóiTáskai Tündi fotói
Táskai Tündi fotói
A galéria megtekintéséhez kattintson a képre!


11:50

Horváth Tibor küldött is nekünk pár képet a Honvéd utcai és Rippl-Rónai utcai hóhelyzetről, melyet ezúton is köszönünk. Ha te is készítettél néhány érdekesebb képet a havazásról, akkor küld el nekünk az info(kukac)kapos.hu címre!


Horváth Tibor fotóiHorváth Tibor fotóiHorváth Tibor fotóiHorváth Tibor fotóiHorváth Tibor fotóiHorváth Tibor fotóiHorváth Tibor fotói
Horváth Tibor fotói
A galéria megtekintéséhez kattintson a képre!




11:22

A KaposPont időjósának legfrissebb tájékoztatása szerint, a délutáni óráktól komolyodik majd a hóhelyzet. Még erősebb havazás érkezik, és a ciklon megkezdi becsavarni a szibériai eredetű hideg levegőt. Erős lehűlés kezdődik,intenzív havazással, viharossá fokozódó északkeleti széllel! A jövő héten újabb nagy havazás!

11:09

Az Országos Meteorológiai Szolgálat péntek délelőtt Zala megye teljes területére, Somogy és Baranya megye nagy részére, továbbá Vas és Veszprém megye több járására adott ki citromsárga, vagyis elsőfokú riasztást a hófúvás miatt. Részletekért katt!

10:35

juta


Feltehetően a havas úton megcsúszott egy autós, és az árokban kötött ki autójával. Óvatosan vezessetek, ha útnak indultok! Bővebben itt!

10:20

Somogy megyében narancs fokozatú figyelmeztető előrejelzés van érvényben a havazás és a várható hófúvások miatt. Az előrejelzések szerint 24 óra alatt 20 cm-t meghaladó friss hó várható. A hóval fedett területeken a viharos, 50-55 km/h-s szél magas hótorlaszokat is emelhet - derült ki a Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság közleményéből.

09:10

A friss radarképen kialakult egy igen erős csapadékgóc(zöld szín a radaron) Ez a góc a következő órában Kaposvár fölé ér, és intenzív havazás kezdődik!


08:00

Mediterrán ciklon érte el térségünket, nagy kiterjedésű csapadékzónájával. A péntek reggeli óráktól tartós csapadékhullás kezdődik. A délelőtt folyamán, délnyugat felől intenzív havazás kezdődik, amely átterjed a megye nagy részére. Egy délnyugati-északkeleti tengely mentén, beleértve megyénket is, valószínű  a legtöbb hó. Holnap reggelig, általában 10-25 cm hó hullhat. A nagyobb hó a megye déli felén valószínű.

A nap folyamán élénkül, erősödik az északkeleti szél, amely hófúvásokat okoz. A délutáni, esti órákra jelentősen romlanak majd a közlekedés feltételei. A hőmérséklet péntek napközben folyamatosan csökken, a déli óráktól már fagypont alatti  értékeket mérhetünk. Szombat reggelre valószínűleg megszűnik a havazás, napközben felszakadozhat a felhőzet. Vasárnap hajnalra erősen lehűl a levegő, általában -5,-10 fok várható, de a derült, vastag hóval borított tájakon, akár -15 fok alá is csökkenhet a hőmérséklet. 

Mediterrán ciklon alakítja a Kárpát-medence időjárását. A ciklon hátoldalán hideg szibériai eredetű levegő érkezik, ugyanakkor előoldalán, enyhe, nagy nedvességtartalmú léghullámok érik el térségünket.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:



Péntek: Túlnyomóan borult idő várható, sokfelé havazással. Az északkeleti szél megerősödik, emiatt hófúvásokra is számítani kell. A délutáni órák hőmérséklete 0,-1 fok körül alakul. Késő estére 0,-2 fokig hűl a levegő.



Szombat: Eleinte még lehet kisebb hóesés, majd csökken a csapadékhajlam, felszakadozhat a felhőzet. A reggeli órák hőmérséklete 0,-5 fok körül alakul. A délutáni órákra 0,-2 fokig melegszik a levegő.



Vasárnap: Változóan felhős idő várható, csapadék nem valószínű. A reggeli órák hőmérséklete -5,-10 fok körül alakul, de a derült, vastag hóval borított területeken, akár -15,-17 fok is előfordulhat. A délutáni órákra 0,-3 fokig melegszik a levegő.



Távolabbi kilátások: A következő egy hétben is folytatódik az igazi téli idő. A hét második felétől újabb, vegyes halmazállapotú csapadékkal.

A radarképen a mediterrán ciklon csapadékrendszere látható. A hajnali órákban már elérte megyénket is a gyengébb csapadék. Az erősebb havazás a délelőtti óráktól érkezik majd.(fehér nyíl)


A mai nap leglátványosabb és legbosszantóbb eseményeit gyűjtöttük egy csokorba.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: jelentés, tibor, szalinay, tél, időjárás, egészségügyi anyagok