Nemrég a KaposPont időjósa utána járt, hogy milyen télre számíthatunk. Azóta továbbra is erős ütemben növekszik a sarki jégfelhalmozódás, illetve a szibériai hófelhalmozódás is. Az előző évekhez képest továbbra is jóval nagyobb mindkettő kiterjedése és vastagsága is. A szibériai egyre vastagodó hótakaró fölött már, október végén, november elején megjelentek a -40, -50 fokos minimum hőmérsékletek, melyek ilyenkor még ott is szokatlanok, az előző évekhez képest.

Ez  a továbbiakban jelentős hűtőház effektusként hathat Európa időjárására az előttünk álló hónapokban. Egyelőre a kontinens feletti nyomáselrendeződések nem engedik meg hogy a hideg Európa felé terjeszkedjen. Ahogy a Brit- szigetek feletti ciklon gyengül, vagy átadja helyét anticiklonnak, azzal egy időben átrendeződés kezdődne légkörünkben, az addigi nyugati, délnyugati áramlást felváltaná az északkeleti, keleti áramlás. Ezzel akadály nélkül érkezhetne hozzánk a szibériai eredetű zord levegő.

Továbbra is figyelnünk kell a változásra Európa légkörében, mert van esély egy kemény tél betörésére már decembertől.


Szibéria nagy területén van -30,-40 fok már október óta.



2012 október 25.-i sarki jégborítottság, valamint a szibériai hófelhalmozódás. Az ábrán a pink szín jelzi a sarkkör jégborítottságát,  a fehér színezés a hóborítottságot.



2013 október 25-i sarki jégborítottság, valamint a szibériai hófelhalmozódás. Jól látszik, hogy a tavalyihoz képest jóval nagyobb mindkettő. Vastagságra és kiterjedésre is megelőzi az előző évekét.

hó

Ezzel egy időben, tőlünk már nem is olyan messze, Európa északi részén is megkezdődik a hófelhalmozódás. A modell a jövő hét közepére várható hóvastagságok kialakulását jelzi Európa északi részén. A rózsaszín és fehér szín a hótakaró kiterjedését jelzi, a számok a vastagságot cm-ben.



A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: telünk, ilyen, új, lesz, egészségügyi anyagok