FRISSÍTVE!

Belátható időtávolságba került a friss modellfutások alapján, a szibériai levegő megindulása hazánk felé.

Október első hetében komoly lehűlés körvonalazódik. Ez még nem jelenti azt hogy beköszönt a tél, de megjelenhetnek a kiterjedtebb fagyok is.


ECM0-240.jpg



FRISSÍTVE!


Természetesen ennyire előre nem lehet megmondani hogy milyen lesz a 2013/14-es tél egészének időjárása, de bizonyos jelekből következtetni lehet és szabad. Az ilyen fontos jelek lehetnek az Északi-sark  jégborítottsága, illetve a szibériai területek hóborítottsága. Ezek összefüggenek egymással, és az utóbbi "hűtőház effektusként" meghatározhatja Európa nagy részének téli időjárását.Az idén az előző évekhez viszonyítva szokatlanul nagy a sarki jégkiterjedés és vastagság is.
Az első ábrán a 2012-es adatok alapján készült térkép látható. Piros szín mutatja a sarki jég kiterjedését.


A második ábrán a mostani,  2013 szeptemberi állapotot láthatjuk.

Szépen látszik mennyivel nagyobb kiterjedésű és vastagabb a jégtakaró mint tavaly, hamarosan a szárazföldet is eléri. Ugyanakkor ennek hatására elkezdődött a hófelhalmozódás Szibéria területén(fehér foltok a térképen) , az idén szintén szokatlanul korán.
A harmadik modellábra már a jövőt mutatja.



Az erős  jegesedés hatására egyre nagyobb és erősebb hidegmag alakul ki, amely idővel, lassan de biztosan Európa déli területei felé kezd terjeszkedni.
Ezek alapján az egész télre nem lehet még következtetéseket egyértelműen levonni, de a jelek alapján esély van egy korai téltámadásra is. A következő napokban viszont beköszönt a kellemes, akár késő nyárias idő.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: időjósa, kapospont, tibor, szalinay, egészségügyi anyagok