Image5.jpg


Évente 20-30 gyermeket és fiatalt veszítünk el vízbefulladás miatt, és még többen szenvednek maradandó agykárosodást azért, mert hosszú perceket töltöttek a vízalatt - írja a nol.hu. A napilap online változata szerint a kisgyerekek jellemzően a kerti medencékbe, tavacskákba esnek bele, az idősebbek pedig a nem kijelölt fürdőhelyeken kerülnek bajba.

Jóllehet a balatoni szezon még csak alig néhány hete kezdődött el, a KaposPonton mi is több tragikus vízi balesetről voltunk kénytelenek beszámolni. Alább ezeket vesszük sorra és az esetek kapcsán megpróbáljuk összeszedni a legfontosabb, gyakorta életmentő tanácsokat is.

Legutóbb egy kisfiú hunyt el, aki Fonyód-Sándortelepnél fürdözött és merült el. A 12 éves gyermekre fürdőzők találtak rá. A fiú 10-15 percet lehetett a víz alatt és negyven percbe telt, amíg a helyszínen sikerült stabilizálni a vérkeringését. Életét mégsem sikerült megmeneti.

Image11.jpg

A vízbe fúlt kisfiú esete is arra hívja fel a figyelmet, milyen sokat számít a gyors reagálás és a szakszerű mentés. Az Országos Mentőszolgálat tanácsai szerint ha valaki hosszabb időt töltött a víz alatt, akkor először ellenőrizni kell a pulzust, a légzését, a tudatállapotát és figyelni kell a bőre színét, illetve a hőmérsékletét. Ezt követően azonnal és haladéktalanul meg kell kezdeni az elsősegélynyújtást: szájból szájba, illetve szájból orrba lélegezetéssel, szívmasszázzsal, a test felmelegítésével. Ha az életfunkciók maguktól nem állnak helyre, ezt egészen addig folytatni kell, amíg a szakszerű segítség meg nem érkezik.

Idén egyébként a Magyar Vöröskereszt közel háromszáz önkéntes elsősegélynyújtója teljesít szolgálatot a Balaton 11 településének 19 strandján. Tavaly négyezer esetben segítettek. Szívesen segítenek akkor is, ha valaki az elsősegélynyújtás kulisszatitkaira kíváncsi.

Ismét szolgálatba álltak a balatoni gyermekmentők is. Tavaly két hónap alatt kétszáz ember, köztük ötven gyerek életét mentették meg! Speciális autót és motort is bevetnek a tóparton.

Image6.jpg


Több vízi baleset azért következik be, mert az oxigénhiány miatt fellépő izomgörcs még a tapasztalt úszóknak is kellemetlen meglepetéseket okozhat. Ez az állapot hosszas vízben tartózkodás, megerőltetés, illetve hideg hatására léphet fel. A görcs oldásának módja az izom ismételt megfeszítése, majd nyújtása. Ezt a technikát azonban még a szárazföldön kell elsajátítani és aki hosszabb távra készül, annak bemelegíteni sem árt!

Felhevült testtel vízbe ugrani - ez a tragédiák egyik fő eredője. Majdnem ez okozta a vesztét annak a fürdőzőnek is, aki Balatonboglár közelében ugrott a tóba és a vízbeérést követően rögtön eszméletét vesztette. A helyszínre érkező mentőtiszt ugyanis ezt állapította meg. Az úgyneveztt pitvar fibrilláció, ha a szakszerű segítség késik, végzetes lehet.

vizibicikli


Mentőhelikopterrel szállították kórházba azt a fiatalembert, aki a közelmúltban egy vízibicikli fedélzetéről esett a Balatonba. Az ottani sekély vízben olyan életveszélyes nyaki gerincsérüléseket szenvedett, amelyek következtében - információink szerint - lebénult.

Azt nem tudni, hogy a 23 éves férfi fogyasztott-e alkoholt, az azonban bizonyos, hogy az övéhez hasonló sérülések jó része az ittasság számlájára írható.

tilos fürdőzés víz fulladás


A maga- és vízbiztos úsznitudás hiánya is gyakorta vezet tragédiához, akárcsak az, hogy mi magyarok hajlamosak vagyunk figyelmen kívül hagyni a viharjelzéseket és a tiltó táblákat. Pedig a nemcsak a bóján túl, illetve a táblával tiltott partszakaszokon, de a kikötőkben, a hidak és egyéb vízi műtárgyak közelében is TILOS fürdeni.

A bányatavak közül is csak azokban szabad strandolni, ahol kijelölt fürdőhely van, de ezek a vizek csak a tapasztalt, jó úszóknak ajánlottak: egyrész mélységük, másrészt a víz hőmérséklete okán.

Címkék: megelőz, tragédia, ment, víz, baleset, egészségügyi anyagok, Balaton