Idén 34 Balaton-parti település 41 strandja csatlakozott a szombaton startoló Mozdulj Balaton! szabadidősport-rendezvénysorozathoz, melynek során ingyenes, szervezett sportlehetőségekkel várják az érdeklődőket - tájékoztatta csütörtökön a főszervező az MTI-t.

Ács Lajos elmondta, 19. alkalommal rendezik meg az eseménysorozatot, amely nyolc héten át tart, hétvégente biztosítva szervezett programokat a sportolni vágyóknak, strandolóknak. Arról is beszámolt, hogy évről évre nő a program népszerűsége, ami annak is köszönhető, hogy folyamatosan fejlesztik az eszközparkot. Tavaly 39 ezren regisztráltak a szervezett eseményekre, de ennek többszöröse használja a telepített sporteszközöket, amelyek a hét minden napján ingyenesen hozzáférhetőek.

null

"Az elmúlt évek alatt már százmillió forintot meghaladó összegért telepítettünk sporteszközöket a résztvevő strandokra, amelyeken gondot fordítanak a homokos pályák karbantartására és a vízi eszközök időbeni kihelyezésére is" - fejtette ki Ács Lajos.

A programot a Honvédelmi Minisztériumhoz került sportért felelős államtitkárság négymillió, a Balaton Fejlesztési Tanács ötmillió, az érintett önkormányzatok pedig strandonként 130-130 ezer forinttal támogatják, aminek köszönhetően nem áll le a fejlesztés - tette hozzá.

"Az idei cél, hogy minden csatlakozó strandon legyen szabadtéri pingpong asztal, és az öt vízi sporteszközből legalább négy" - jegyezte meg.

A balatoni nyárhoz közel két évtizede hozzátartozó szabadidős rendezvénysorozaton a legnépszerűbb sportágaknak eddig a strandröplabda, a vízi játékok és a strandfoci bizonyultak, de közkedvelt volt a tollaslabda, az asztalitenisz, a fitt gépek használata, a streetball, a teqball és a lábtenisz is - a beszámoló szerint.

A csatlakozó települések többnyire egy-egy strandjukkal neveztek be a programba. Balatonfüred, Gyenesdiás, Balatonszárszó, Balatonszemes és Balatonföldvár továbbra is két-két stranddal vesz részt az eseményeken, Balatonszemes, pedig a települések közül elsőként, harmadik strandjának felvételét is kérte. A hétvégi szervezett programnapok általában szombatonként lesznek, és 14 órakor kezdődnek, de ez strandonként eltérő lehet. A csatlakozott strandok listája és a helyi szervezők elérhetősége hamarosan felkerül a mozduljbalaton.hu honlapra - közölte a főszervező.

A programsorozat a hagyományos vonyarcvashegyi sporttalálkozóval zárul augusztus 27-én, ahol a Mozdulj Balaton! tavaly elhunyt ötletgazdájáról és korábbi főszervezőjéről, Bartsch Jánosról elnevezett Örökös Vándordíjért mérkőznek majd meg egymással a strandok csapatai.

Az idei időpontok:

Július 2. 9., 16., 23., 30.
Augusztus 6. 13., 20. 

A programnapok általában 14 órakor kezdődnek, a pontos időpontokról a strandokon, a helyi szervezőknél érdemes érdeklődni.

Augusztus 27. Vonyarcvashegy, „Mozdulj Balaton!” Sporttalálkozó (a programsorozatban részvevő strandok csapatainak részvételével)

A helyszínek: 

Alsóörs – Községi strand
Ábrahámhegy – Községi strand
Balatonakali – Községi strand
Balatonakarattya – Bercsényi strand
Balatonalmádi – Wesselényi strand
Balatonberény – Községi strand
Balatonboglár – Platán szabadstrand
Balatonederics – Községi strand
Balatonfenyves – Balatonfenyves-alsói szabadstrand
Balatonföldvár – Keleti strand
Balatonföldvár – Nyugati strand
Balatonfüred – Esterházy strand
Balatonfüred – Kisfaludy strand
Balatonfűzfő – Tobruk strand
Balatongyörök – Községi strand
Balatonkenese – Vak Bottyán strand
Balatonlelle – Napfény strand
Balatonőszöd – Községi szabadstrand
Balatonszárszó – Községi strand
Balatonszárszó – Móricz Zsigmond utcai szabadstrand
Balatonszemes – Berzsenyi utcai szabadstrand
Balatonszemes – Hullám utcai szabadstrand
Balatonszemes – Ady Endre utcai szabadstrand
Balatonszepezd – Községi strand
Balatonudvari – Községi strand
Balatonvilágos – Aligai strand
Csopak – Községi strand
Fonyód – Panoráma strand
Gyenesdiás – Diási Játék strand
Gyenesdiás – Gyenesi Lido strand
Keszthely – Városi strand
Kővágóörs – Pálkövei strand
Révfülöp – Császtai strand
Siófok – Ezüstparti szabadstrand
Szántód – Rigó utcai strand
Szigliget – Községi strand
Tihany – Hajóállomási strand
Vonyarcvashegy – Lido strand
Zamárdi – Kossuth utcai szabadstrand
Zamárdi – Jegenye téri szabadstrand
Zánka – Községi strand

Címkék: mozdulj balaton, 2022, strand, sport