A magyar válogatott negyedik lett a férfi röplabda Európa-liga ezüst divíziójában, miután a budapesti négyes döntő vasárnapi helyosztóján 3-2-re kikapott az északmacedón válogatottól. Koch Róbert együttese - amely tavaly a harmadik helyen zárta a sorozatot - bő három hét szünet után júliusban kezdi meg a felkészülést az augusztusi és szeptemberi Európa-bajnoki selejtezőre.

A magyaroknál egy változás történt a keretben a szombati elődöntőhöz képest: Bozóki Bence visszatért eredeti helyére és liberóként szerepelt, míg az egy nappal korábban egyébként ezen a poszton jól teljesítő Bán Viktor négyes ütőként szerepelt a jegyzőkönyvben. Koch Róbert két helyen is másnak adott lehetőséget a kezdőben: a feladó a Pénzügyőrben játszó Magyar Bálint, míg a feladóátló a Hollandiában légióskodó Pesti Marcell volt.

Az első szett elején a hatékonyabban támadó északmacedónok irányítottak, de a magyarok Pesti ászaival a játszma derekán fordítottak és három ponttal megléptek. A rivális is tudott újítani, és a rutinos Nikola Gjorgiev remek játékának köszönhetően jól hajrázva megszerezte a vezetést.

A második felvonást összeszedettebb játékkal kezdte a házigazda, amelynél több jó egyéni teljesítmény is akadt. A tavaly El-ezüstérmes északmacedónok a korábbinál több ki nem kényszerített hibát követtek el, a magyaroknál pedig Pesti mellett Blázsovics Péter is jó hatékonysággal támadott. Emellett a Koch-csapat rendezte blokkvédekezését, és jó sáncmunkájának is köszönhetően - ebben a játékelemben 5-0-ra nyerve a játékrészt - egyenlített.

A harmadik etapra mintha mezt cseréltek volna a csapatok: a hazaiaknak szinte semmi nem sikerült, a vendégek pedig gyakorlatilag áthatolhatatlan falat húztak fel a hálónál. A szett elején kialakított nyolcpontos előnnyel végig jól gazdálkodtak az északmacedónok, akik így ismét előnybe kerültek.

A negyedik szettre ismét változott a találkozó képe: a hazaiak újra megtalálták a ritmust, Hubicska Patrik stabil teljesítménnyel hálálta meg, hogy pályára került, Magyar pedig a jó támadásépítések mellett ászokkal is nehezítette az északmacedónok helyzetét. A kaposváriak ütőjátékosa pár bravúrt is bemutatott támadásban - ezzel többször is alaposan meglepve az északmacedónokat -, vezérletével pedig sikerült az egyenlítés a magyar válogatottnak.

A rövidített játszmát a több eredményes blokkot is bemutató rivális kezdte jobban, amely a térfélcserénél 8-4-re vezetett. A mérkőzés utolsó periódusa nem hozott újabb változást, így a magyaroknak meg kellett elégedniük a negyedik hellyel.

A 135 perces összecsapás legeredményesebb játékosa Gjorgiev volt 28 ponttal, a magyaroktól Pesti 21 pontot szerzett.

Férfi Ezüst Európa Liga, bronzmérkőzés:

Magyarország–Észak-Macedónia 2:3 (–22, 18, –15, 19, –7)
Budapest, Tüskecsarnok, 500 néző. V: Onopasz (görög), Balandzsics (szerb).

MAGYARORSZÁG: Blázsovics 18, Szabó A. 2, Pesti 21, Horváth K. 8, Tomanóczy 5, Magyar 7. Csere: Bozóki (liberó), Kholmann 1, Hubicska 10, Pádár. Szövetségi kapitány: Koch Róbert.

ÉSZAK-MACEDÓNIA:Savovski 11, N. Gjorgiev 28, Kostikj 9, Madjunkov 4, G. Gjorgiev 2, Iliev 17. Csere: Milev (liberó), Despotovski. Szövetségi kapitány: Ratko Pavlicevic.

Edzői értékelés

Koch Róbert: – Ahogyan azt vártam, ez már egy sokkal szorosabb meccs volt, mint a tegnapi. Tudtuk, hogy az ellenfél gyakorlatilag egy játékosra épít. A nyitás és a nyitásfogadási taktika döntött és a második, illetve a negyedik játszmában ez jól is működött nálunk. Sajnos az ötödik szettre kijött a meccshiány a csapatban, így végül nem sikerült megszerezni az érmet, de összességében nagyon hasznos sorozat áll mögöttünk és erre mindenképpen lehet építeni az Eb-selejtezőre való felkészülésben, ami majd három hét múlva kezdődik.

Címkék: férfi válogatott, európa-liga, sport, röplabda