Az előző évben döntős Kaposvár 3-0-ra nyert a Kazincbarcika vendégeként az MVM férfi röplabda Magyar Kupa elődöntőjében, a párharc csütörtöki első felvonásán.

A két együttes eltérő felkészüléssel és lelkiállapottal várta az elődöntő első összecsapását: a borsodiak december 16-a, a MAFC-cal szembeni negyeddöntő visszavágója óta nem játszottak tétmérkőzést, ugyanakkor a héten bejelentették a 34 éves brazil átló, Caio de Pra szerződtetését.

A kaposváriak ezzel szemben idén már játszottak tétmeccset is - 3-0 a Fehérvár ellen az MK-negyeddöntőben -, ugyanakkor január 1-jén egy tragikus közlekedési balesetben életét vesztette 19 éves feladójuk, Iván Gergő. Tiszteletére a találkozó egyperces gyászszünettel kezdődött.

null

A kaposváriak kispadján Ruben Wolochin helyett Demeter György ült: az edzőként összesen 15-szörös bajnok magyar szakembernek - aki címei közül négyet Törökországban, az Erdemirspor Eregli (2004, 2005) és a Fenerbahce (2008, 2010) együttesével szerzett - azért kell a következő időszakban leülnie a padra, mert argentin kollégája a márciusig tartó indiai bajnokságban vállalt munkát.

Az Extraliga mostani idényében lejátszott találkozójukat a Kaposvár hazai pályán 3-0-ra nyerte.

A csütörtöki összecsapás első szettjében jobbára a házigazda vezetett, a bosnyák Marko Milovanovic és a válogatott Bögöly Gábor vezette somogyiaknál 21-20-nál volt először az előny. A hajrában a marokkói Hamza Ujacsi kétszer is jól blokkolt, a Kaposvár pedig ellenfelét állva hagyva megnyerte a nyitófelvonást.

A második játszmában mindkét együttesnek meggyűlt a baja a nyitásfogadással, több játékos is sorozatban hármat-négyet szerválhatott. Ennek ellenére fej fej melletti volt a küzdelem, de 16-16 után hárommal meglépett a precízebben röplabdázó, kevesebbet rontó és blokkban is jobban teljesítő Kaposvár, amely ezt az előnyét megtartva megduplázta fórját.

A harmadik etap elején is a vendégek akarata érvényesült, a borsodiak 6-8-nál szerezték első saját pontjukat, addig csak a somogyiak rontásaiból tudtak eredményesek lenni. A Fino uralta a mérkőzést, hattal is vezetett, de a Kazincbarcika 15-18-nál három pontra visszazárkózott. Ezt követően újra a Kaposvár percei következtek, Milovanovic és Bögöly mellett Hubicska Patrik is megbízhatóan röplabdázott, a vendégek pedig kisvártatva ugrálva ünnepelhették a megérdemelt háromszettes sikert.

A 82 perces találkozó legeredményesebbje Bögöly volt 17 ponttal, de további két csapattársa is tíz szerzett pont fölött zárt. A hazaiaktól senki nem érte el még a nyolcat sem.


MVM FÉRFI MAGYAR KUPA, ELŐDÖNTŐ, 1. MÉRKŐZÉS

Vegyész RC Kazincbarcika – Fino Kaposvár 0:3 (–20, –22, –22)

Don Bosco Sportközpont, Kazincbarcika, 250 néző. V: Adler, Halász T.

VRCK: Páez 4, Ciupa 6, Juhász 6, Szabó D. 7, Blázsovics 6, Moraes 2. Csere: Dudás (liberó), Péter B. 1, Csizmadia, de Prá 2, Bibók 1. Vezetőedző: Toronyai Miklós.

FINO: Garchet, Hubicska 11, Sandoval 6, Milovanovics 15, Bögöly 17, Ujacsi 7. Csere: Bozóki (liberó), Kiss M., Zarka. Megbízott edző: Demeter György.
Edzői értékelés

Toronyai Miklós: – Ugyanolyan érzésem van, mint a szezon elején, ennek a játéknak az edzésekből kiindulva semmi előjele nem volt. Eddig sem volt könnyű dolgunk, mert tudtuk, hogy a Kaposvár milyen szintet képvisel, de most alaposan megnehezítettük a helyzetünket.

Demeter György: – Készültünk erre a találkozóra. Taktikailag végig fegyelmezettek voltunk, ez eredményezte a győzelmünket. A párharcnak még nincs vége, jövő héten ugyanilyen fegyelmezetten kell játszanunk.

Címkék: kazincbarcika, magyar kupa, fino kaposvár, röplabda, sport