A Kaposvári Szabadidő Egyesület július 31. és augusztus 1. között rendezi meg a Deseda UltraMaraton és Futófesztivált. A megszokott módon a 252 km-es egyéni- és váltóverseny a fő szám, de ezeken kívül még 5 maraton, 4 maraton, 3 maraton, 2 maraton, 1 (éjjeli vagy nappali) maraton, 2/3 maraton és 1/3 maraton távokon is lehet nevezni.Ezeken kívül a 252 km-es utat kerékpár túra formájában is lehet teljesíteni - írja közleményében Péter Attila, az esemény főrendezője.

A 252 km-es táv szintideje 36 óra, szombat reggel 6-kor rajtolnak a futók és vasárnap 18 óráig kell célba érniük. A futás folyamatosan, éjjel-nappal zajlik. A verseny nehézségét jól mutatja, hogy egyéniben eddig csak 10 ember tudta lefutni a távot az elmúlt hat évben.

A verseny központja a Toponári Strand, itt lesznek a rajtok, a váltások és itt történik meg a célba érkezés is. A pályán frissítő állomások lesznek a füredi- és a toponári szőlőhegynél illetve a somogyaszaló felőli pihenőhelynél is.

deseda ultramaraton

A verseny időtartama alatt a Deseda-tó körül semmilyen útzárás nem lesz, de a szervezők kérik az arra járókat, hogy biztosítsanak elsőbbséget a futóknak.

A 252 km-es versenyen újra rajthoz áll egy 3 évvel ezelőtti legendás győztes, aki finn ellenfelét tudta megelőzni az utolsó körben: Reichsmann Gábor, ultrafutó válogatott. Gábor ebben az évben nemcsak egyéni indulóként hanem egy váltó kapitányaként is fut.

A 2 maraton távon, amelynek rajtja vasárnap reggel 6-kor lesz, találkozhatunk dr. Csábi Bettina thai boksz, kick boksz és ökölvívó világbajnoknőnkkel is.

A verseny ebben az évben kitűzött jótékony célja, hogy együttműködve a Kaposvár Center Lions Clubbal, összegyűjtsünk legalább 2000 db műanyag kupakot. A kupakokból befolyó bevételt a Club jótékony célra fordítja. Ez a törekvés a jótékonyságon kívül összecseng a verseny környezetvédelmi törekvéseivel is.

Címkék: ultramaraton, deseda, futás, sport