Koch Róbert szövetségi kapitány szerint egyelőre nem az eredményességen, hanem a megfelelő alapok lefektetésén lesz a hangsúly a férfi röplabda Európa-bajnoki selejtezősorozatban, a pénteken a Ludovika Arénában rajtoló első csoportkörben. A tavaly februárban kinevezett szakember az MTI-nek azt mondta, a mindössze két és félhetes edzőtábor alatt csodát nem tudtak tenni a szakmai stábbal.

"Alapok nélkül nem lehet várat építeni, így egyelőre az előbbivel foglalkozunk, egy hosszú távú munka első periódusát jelentik az Európa-bajnoki selejtezők" - utalt Koch arra, hogy a keret két és fél év után találkozott ismét, míg ő először dolgozik együtt a játékosokkal. "Alaphelyzetben az Európa-bajnoki selejtezőkre az Európa-ligával lehet felkészülni, a járvány miatt most azonban megfordult a két sorozat, így ezúttal a fő cél, hogy a kerettagokon lássam a fejlődést".

Kijelentette, az elmúlt két hétben kiütköztek azok a problémák, melyekben fejlődni kell, látszik, hogy az elmúlt nyolc-tíz évben a férfi szakág mennyire visszaesett Magyarországon.

"Több játékos is alapvető hiányosságokkal érkezett, de ezt nem lehet az ő számlájukra írni, azt az utánpótlásképzésben kell keresni. Nem hibáztatom őket, mert lelkesen dolgoznak, nyitottak mindenre, de abból főzök, amit kapok" - elemezte a nemzeti csapat helyzetét a szakember, hozzátéve, hogy mivel Magyarország az európai ranglistán is hátul van, így nehéz ellenfelekkel találkozik az Eb-selejtezőben.

"Meg kell alapozni a jövőt, reálisan négy-hat évre lesz szükség ahhoz, hogy komolyan beszélhessünk az Eb-kijutásról. A srácokra ugyanakkor nem lehet panaszom, már a két, Svájc elleni mérkőzés között is sokat léptek előre a taktikai dolgok kivitelezésében. Van mit csiszolnunk, de maximálisan kihasználtuk az elmúlt időszakot" - fogalmazott a szövetségi kapitány, aki azon kívül, hogy folyamatos fejlődést vár el játékosaitól, nem fogalmazott meg komolyabb célt a selejtező kapcsán.

A magyar válogatott múlt hétvégén Svájccal vívott két felkészülési mérkőzést Budapesten, az elsőn 3-1-es, a másodikon 3-2-es vendégsiker született.

A magyar szövetség szerdán bejelentette, az enyhülő járványügyi intézkedések nyomán ötszáz, védettségi igazolvánnyal rendelkező nézőt beengednek a Ludovika Arénába. A belépés ingyenes, de csak a létszámkorlát erejéig lehetséges. A helyeket érkezési sorrendben foglalhatják el a nézők.

Az Eb-selejtezőn a budapesti viadal után jövő péntektől vasárnapig Portugáliában játszik a nemzeti együttes, amely a második torna házigazdáján kívül Norvégia és Fehéroroszország legjobbjaival találkozik. A szeptember 1. és 19. közötti, lengyel, cseh, észt és finn közös rendezésű kontinenstornára a csoportgyőztesek mellett a hét csoport öt legjobb másodikja jut ki.

A Fino csapatát négy játékos képviseli a válogatottban, míg a szakmai stábban több kaposvári kötődésű szakember is helyet kapott.

A magyarok programja:
---------------------

Ludovika Aréna:

május 7., péntek: Magyarország-Norvégia 19.00
május 8., szombat: Magyarország-Fehéroroszország 19.00
május 9., vasárnap: Magyarország-Portugália 19.00

Matosinhos, Portugália:

május 14., péntek: Norvégia-Magyarország 17.00
május 15., szombat: Magyarország-Fehéroroszország 16.00
május 16., vasárnap: Magyarország-Portugália 19.00

A magyar válogatott kerete

Centerek: Gacs Dániel (Kistext SE), Nagy József (Kecskeméti RC), Szabó Alpár (TV Bühl Volleyball, német)

Feladók: Keen Cameron Illés (Fino Kaposvár SE), Magyar Bálint (LV Sport Pénzügyőr SE)

Liberók: Bozóki Bence (Fino Kaposvár SE), Kiss Máté (Fino Kaposvár SE)

Ütők: Baróti Árpád (Saems Tourcoing, francia), Blázsovics Péter (VCA Amstetten, osztrák), Dávid Csanád (SCM Zalau, román), Gergye Roland (klub nélkül), Horváth Kristóf (Fino Kaposvár), Pádár Krisztián (Toray Arrows, japán), Pesti Marcell (OK Hoce, szlovén)

Címkék: fino kaposvár, férfi, válogatott, röplabda, sport