Bartsch János Németországban, egy amerikai hadifogolytáborban született, akkor, amikor a világháborút már lezárták az európai békekötések és Japánt is megadásra kényszerítették. A család hazatérte után Marcaliban, pontosabban annak elővárosában, Boronkán gyerekeskedett, majd innen került Székesfehérvárra, akkori nevén, a Ságvári Endre Gépipari Technikumba. Marcaliból vitte az alapokat, de Fehérváron a Királyi Városban mélyült el sportszeretete. Középiskolás éveiben, a város akkor még csak másodosztályú kosárlabda csapatában a VT Vasasban játszott. A technikum befejezése után, sportállást kapott Székesfehérváron. Az egy emberöltőhöz mérten, rövid ideig tartó „profi lét” után, hazakerült Marcaliba, ahol először a járási, majd Kaposvárra költözése után, a megyei sportirányításban dolgozott. A munka mellett, elvégezte a Testnevelési Főiskola sportszervezői szakát.

1996 év végén, a magyar sportot akkor irányító Országos Testnevelési és Sporthivatal visszaadta megyei szakmai és gazdasági szervezeteit, a Megyei Testnevelési és Sportigazgatóságokat, és a Megyei Sportszövetségi és Rendezvény Irodákat a megyei önkormányzatoknak.

A váltáskor, a Somogy Megyei Testnevelési és Sporthivatal igazgató munkakörére kiírt pályázatot Bartsch János nyerte el és nagy tervekkel vágott bele a munkába. Az országban elsőként, Somogyban jött létre a kiskörzeti sportszervezői hálózat, elindult és megállíthatatlanná vált a Balaton-átúszás siker karrierje, a Fonyódon rendezett Triatlon Balaton Nagydíj, több mint egy évtizedig tartó sikersorozata, és ezek mellett, komoly diáksport és utánpótlás nevelési programok futottak. Kissé váratlanul érte, hogy forráshiányra hivatkozva, a Megyei Önkormányzat, 2002-ben megszüntette sport szakigazgatási egységét, a Sportigazgatóságot. Jánosra és néhány idősebb munkatársára, akik addigra már elmúltak 57 évesek, a nyugdíjazás várt. A munkáját több kitüntetéssel ismerték el.

Bartsch János makacsul ragaszkodott addigi aktív életviteléhez, és élete további részében egy önálló ötletét valósította meg. A Balatont akkor fenyegető, katasztrofális vízszint csökkenés adta az ötletet a fövenyeseken, homokos partokon történő sportolás megszervezésére, feltételrendszerének megteremtésére. Az ötlet megvalósításához a Balaton Fejlesztési Tanács adott szervezeti- és gazdasági keretet, melynek továbbfejlesztését, először a Turisztikai Államtitkárság, majd a mindenkori legfelsőbb sportirányítási szervezet, jelenleg az Emberi Erőforrás Minisztérium Sportért Felelős Államtitkársága támogatja.

A programsorozat 17 évvel ezelőtt kezdődött történetét - amelyhez az indulás évében 9, egy évvel később, további 11 települési önkormányzat csatlakozott - mostanra már 33 település 38 strandján írják tovább.

A Mozdulj Balaton szabadidős eseménysorozat szülőatyja, programigazgatója méltósággal viselt, súlyos betegség után 2021. március 2-án hagyott itt minket. Nyugodjon békében!

Címkék: Bartsch János, Mozdulj Balaton, gyász, elhunyt, sport