Hátrányból a győzelembe. Ez a program neve, amelyet megvalósítanak a Bene Akadémia futballkollégiumában. Az intézmény szeretné bebizonyítani, hogy sikeres lehet egy sportoló akkor is, ha olyan közegből érkezett, ahonnét nehéz kitörni. Mint Gémesi Csaba elmondta, a pályázat lehetővé teszi, hogy minőségi munkát lehet végezni kiscsoportos munkában.

"Nemzeti Erőforrás Minisztériuma írta ki a pályázatot, több, mint 1 millió forintot nyertünk, több szakember bevonásával hajtjuk végre a pályázatot. A tanulók el fognak menni kirándulásokra, gyógymasszőr, mentálhigiénés szakember és pszichológus is segíti majd a felkészülésüket. A pályázatban hátrányos helyzetű gyerekek vesznek részt, a program az ő felzárkóztatását segíti." - árulta el Gémesi Csaba igazgató.

A kollégium feltételrendszere alkalmas arra, hogy a programot végrehajtsák, és szeretnék, ha más ingerek is érnék a tehetségeket. Épp ezért a pályázati anyagot úgy állították össze, hogy szellemi felfrissülést, élményeket is nyújtsanak a sportolóknak.

"Hat hátrányos helyzetű diákot vettünk be a programba, fog velük több szakember foglalkozni, el fognak menni Bikalra, az élményfürdőbe, lesz rekreációs foglalkozás. Összesen heti két tanórás program ez, gyógymasszőr is kezeli majd őket és a mentális képességeiket is szeretnénk erősíteni, tehát ez egy komplex program a gyerekeknek." - tette hozzá az igazgató.

A sportolók között akad válogatott labdarúgó is. A fiatal tehetségek egyelőre fogékonyak a munkára, mint a program koordinátora, Király Lajos elmondta, az együttműködés nagyon fontos az előrelépésben. A program gyakorlati foglalkozásokat is tartalmaz, de emellett nagy hangsúlyt fektetnek a mentális felkészítésre.

"Igen, ebben nagyon sokat segítenek nekünk itt is, hogy hogyan reagáljunk, hogyan győzzük le a stresszt, hogy ne a rosszra gondoljunk, hanem mindig higgadt fejnek kell lenni." - nyilatkozta Orsós Tamás, a Bene Ferenc Labdarúgó Akadémia játékosa.

A tehetségek jelenleg is a Kaposvári Rákóczi utánpótláscsapataiban futballoznak, és szeretnének eljutni felnőtt szinten is a zöld-fehérek keretébe.

Címkék: labdarugás, Bene Ferenc, tehetséggondozás, akadémia, utánpótlás, sport