Megújul a fiadi lovassport, egy éve Varga Péter világbajnok, volt magyar válogatott vezeti a kettesfogatosok felkészülését. A Kecskeméten akadályhajtásban győztes sportember kiválóra értékelte a somogyi lipicai ménes lehetőségeit, tervei szerint hamarosan három-négy fogattal indulhatnak magasabb osztályban is. Augusztus utolsó vasárnapján egy világbajnokkal mérkőzhetnek meg a régió fogatosai…

Varga Péter 14 éves korában kóstolt bele a lovassportba Kunszigeten, majd hamarosan Lázár Zoltán apósának, dr. Boros Istvánnak lett a segédhajtója. A győri születésű fiatalember 1994-ben ült át a legendás hajtó Fehér Mihály kocsijára, többszörös magyar bajnok lett, eközben megtanulta a fogathajtás csínját-bínját. 2009-ben hívta fel magára a figyelmet, amikor a nagy sztárok, a Lázár-fivérek betliztek a Kecskeméti vb-n. Hibanélküli hajtással, szintidőn belül lett világbajnok akadályhajtásban. 2002-ben Duna-Alpok kupán csapat aranyat hoztak el, s számos egyéni versenyben diadalmaskodott. Belgiumban, Svájcban, Németországban, Hollandiában, Angliában ért el a Kincsem Lovaspark versenyzőjeként kimagasló eredményeket.

„Imre Győző a Somogyacsa 2001 kft. ügyvezetője keresett meg, hogy új, magasabb célokat tűztek ki a lipicai ménesük elé. Meglepett az a lószeretet, a környezet ápolása, a lovakról való gondoskodás, ami itt a fiadi lovardában zajlik. Amit álmodni mertek, azt meg akarják valósítani. Igent mondtam, mert már vágytam egy ilyen szerepkörre. 57 lovunk közül a kancák többsége éppen most kapott kiváló minősítést. Nem rohanunk fejjel a falnak, az elvégzett munka után várhatjuk csak az eredményeket. Egy tehetséges debreceni fiatal hajtóval ketten kezdtük el a munkát, de be akarjuk kapcsolni a somogyi fiatal lovas barátokat is. A végcél egy fogatos iskola, aminek most rakjuk le az alapjait.”

Az augusztus 28-i vasárnapi versenyre harminc fogatos nevezett, nincs rajta teher, ha nem végez a dobogón. Kiváló programmal akarnak az idén is előrukkolni, hiszen két éve ezer néző előtt zajlottak a versenyek. 10 órától akadályhajtás, délután 2-től pedig vadászhajtás vár az indulókra.

Az ex-világbajnok azt is elmesélte, hogy megtiszteltetésnek vette, amikor a nemzetközi produkciós iroda meghívta az új Ben Hur film stábjába, amelynek éppen most van világszerte, így Magyarországon is a bemutatója. Felejthetetlen hónapokat töltött el tavaly a római filmgyárban, ahol ötven magyar ló és számos hajtó kemény munkája is kellett ahhoz, hogy egy jó mozi születhessen.

 

Címkék: Ben Hur, fogathajtás, Fiad, lovas, , sport